Vytlačiť túto stránku
streda, 24 máj 2023 10:25

Pri knižných novinkách u nás v knižnici v Gemerskej Polome Doporučený

Napísal(a) M. Antalová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

KNIHA, najväčší priateľ človeka od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých, či starých. Preto je potešiteľné, že Obecná knižnica v našej obci Gemerská Poloma v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej už roky pripravuje besedu s vernými čitateľmi v rámci projektu o knižných novinkách. Nevynechali sme ani tento rok (2023), pretože knihovníčka vypracovala projekt na nákup literatúry a opäť bola úspešná, a tak do knižnice pribudli nové knihy.
Pozvanie prijali aj poslankyne obecného zastupiteľstva pani Janka Ciberajová, Ľubica Šmelková a Mária Antalová, ktorá nás zasvätila aj do tajov pletenia rôznych dekorácií z papiera. Srdečne sme privítali aj bývalú knihovníčku, pani Máriu Červenákovú, ktorá ostala knižnici verná.

Adam KalinaHneď v úvode nás potešili krásnymi básničkami dievčatá Danka a trojročná Charlottka Ďuričekové. Veľmi pekne o prečítaných bájkach porozprával Adamko Kalina, ktorého sme ako nového člena srdečne privítali a ktorý k jednej z prečítaných aj nakreslil obrázok. Neskôr sme sa ponorili do sveta ilustrovaných rozprávok, akčných hrdinov, beletrií, cestopisov z nových knižných noviniek z oddelenia náučnej literatúry, ktoré nám knihovníčka Danka profesionálne predviedla. Prítomné čitateľky sa medzi sebou podelili o svoje postrehy a zážitky už z prečítaných nových kníh.

A nebolo by to knižničné posedenie, keby sa nebolo spomenulo aj meno nášho rodáka Petra Kellnera Hostinského. Významný to človek, ktorý ovplyvnil dejiny nášho štátu. Patrím medzi verných čitateľov našej knižnice, zaujímajú ma tieto besedy, no prišla som tiež s úmyslom čitateľkám povedať niečo o tomto našom rodákovi. FPU logoI napriek tomu, že prítomné čitateľky samozrejme poznajú už veľa z jeho života, predsa som im ešte porozprávala o detailoch v jeho ťažkom živote, ktoré neboli zverejnené. Informovala som ich tiež o pripravovanej akcii Matice slovenskej pri príležitosti jeho 200. výročia narodenia a 150. výročia smrti, ktoré sa bude konať dňa 3.9.2023 v evanjelickom chráme Božom s následným pokračovaním na Obecnom úrade.

Naše rozprávanie sa nieslo v príjemnej a družnej debate a ani sme nezbadali, že už bolo treba rozísť sa. V závere sme sa pohostili sladkými dobrotami našej domácej výroby. Aj také môže byť popoludňajšie posedenie strávené pri dobrej knihe a v príjemnej spoločnosti sčítaných ľudí. Dovidenia v knižnici!

 

Mária Antalová, predsedníčka MO MS v obci Gemerská Poloma

Čítať 365 krát Naposledy zmenené streda, 24 máj 2023 12:50