Vytlačiť túto stránku
utorok, 05 august 2014 13:49

41. Gemerský folklórny festival Rejdová 2014 je už zvolaný

Napísal(a) Mária Ferencová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rejdova 2014arejdova 08Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, a obec Rejdová vás srdečne pozývajú v dňoch 22. a 23. augusta 2014 na 41. Gemerský folklórny festival. Počas dvoch dní festival ponúka zaujímavé scénické programy v obci a amfiteátri, jarmok remesiel, rejdovské dvory, výstavy, prezentácie, súťaže, gastronomické a iné špeciality z regiónu.
„Pre návštevníkov nášho najväčšieho folklórneho podujatia sme pripravili bohatý a pestrý program scénických i nescénických foriem. V rejdovských dvoroch si iste každý príde na svoje. Od ochutnávok gemerských jedál a koláčov, až po aktívne zapojenie sa do rôznych činností a súťaží“, uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

V piatok popoludní

rejdova 07rejdova 05uvíta prvých účastníkov slávnostne vyzdobená obec a domáci okrem dobrej nálady ponúknu aj niečo z tradičnej kuchyne. Po „pozývačkách“ na tohtoročný festival sa v miestnom kostole Svätého Michala Archanjela uskutočnia Služby Božie za uchovanie tradícií v Hornom Gemeri. Stalo sa už tradíciou, že neoddeliteľnou súčasťou sú rôzne výstavy, ktoré majú blízko k ľudovému umeniu i samotnému festivalu. Program bude

pokračovať na malej scéne „na pľacu“ a uvedie ho domáca folklórna skupina Hôra. Ďalej sa so svojim repertoárom predstaví najmladší kolektív v okrese, spevácka skupina Genšenky z Honiec, a gemerský program uzavrú folklórne skupiny Radzim z Vyšnej Slanej a Gočovan z Gočova. Čarovné melódie z Podpoľania ponúkne ľudová hudba Juraja Pecníka so svojimi sólistami. Stáročia uchovávané a rozvíjané kultúrne dedičstvo slovenských predkov v srbskej Kovačici budú mať možnosť návštevníci obdivovať počas dvoch festivalových dní. Na miestnej evanjelickej fare výstavu obrazov insitných umelcov P. Cicku a P. Hajka, v kovačickom dvore zase nevšedné výrobky remeselníkov z klubu Creatornica a v neposlednom rade na vystúpeniach hudobno-folklórneho súboru V šírom poli hruška. 

Záver prvého festivalového dňa bude patriť tancu a dobrej hudbe, ale organizátori mysleli aj na priaznivcov filmových dokumentov s ľudovou tematikou. Peter Poboček pripravil kolekciu filmov zo svojej tvorby, v ktorých zachytáva zručnosť a majstrovstvo ľudových výrobcov zo stredného Gemera.

V sobotu už v dopoludňajších hodinách

rejdova 06rejdova 04budú z rejdovských dvorov znieť hudba, spev a rozvoniavať gemerské špeciality. Na pľacu predvedú rôzne remeselné techniky výrobcovia z Rejdovej, rožňavského okresu, ale aj iných regiónov Slovenska, Maďarska a Kovačice.
O 11-tej hodine na malú scénu prilákajú divákov tí najmenší, aby sa pochválili čo nové sa za rok naučili. Program bude pokračovať školou tanca v rámci ktorej bude uvedený do života DVD nosič - Gemer tancuje slovenský, maďarský a cigánsky čardáš - vydaný Gemerským osvetovým strediskom v Rožňave. Roztancovaní účastníci sa v krojovanom sprievode presunú do amfiteátra, kde program 41. Gemerského folklórneho festivalu vyvrcholí. Po Privítanke v amfiteátri za Hamrom v podaní ľudovej hudby Ondreja Hlaváča a sólistov zaznejú piesne z CD nosiča - Tichý vetrík po doline veje - vydaného koncom minulého roka Gemerským osvetovým strediskom v Rožňave.

„Na scéne rejdovského amfiteátra

sa dosť často prezentovali programy s vojenskou tematikou. Tohto roku sme do dramaturgickej skladby zahrnuli projekt „Piesne vojnou písané“, ktorým si pripomíname 100 rokov od vypuknutia 1. svetovej vojny a 70 rokov od vyhlásenia SNP. Spomínané udalosti sa často opisujú a ospevujú v ľudovej tvorbe, majú svoje miesto v repertoároch folklórnych skupín i súborov,“ priblížil Ján Lipták, režisér gemerských programov.
Z bohatej studnice gemerských ľudových tradícií si vybrali svoje témy folklórne skupiny a súbory, ktoré sa predstavia v ďalších programových blokoch.

Program hostí

rejdova 02rejdova 03uvedie hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška zo srbskej Kovačice. Na Kráľovej holi i ďalšie prekrásne piesne a tance z neďalekého Šumiaca zaznejú v podaní folklórneho súboru Šumiačan. Muzikanti, speváci a rozkazovači z folklórneho súboru Partizán zo Slovenskej Ľupče nás pozvú na Detviansku svadbu, ktorú ponúknu spolu s tanečnou zložkou tohto kolektívu. Záver bude patriť folklórnemu súboru Zemplín z Michaloviec s programom Láska v srdci nosená. Myslím, že názov záverečného programu je aj hlavnou myšlienkou nielen nášho festivalu. Lásku k folklóru nosia v srdci všetci folkloristi, členovia kolektívov, ale aj návštevníci, ktorí im úprimne tlieskajú a podporujú ich na rôznych vystúpeniach.
Aj v amfiteátri budú pre návštevníkov pripravené sprievodné podujatia
41. Gemerský folklórny festival Rejdová sa organizátorom podarilo zabezpečiť aj vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Košického samosprávneho kraja a ďalších partnerov.
Tešíme sa na všetkých priaznivcov.
Mária Ferenczová

Fotografie: P. Vojtaško

PLAGÁT REJDOVÁ 2014

 

Čítať 3465 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03