Vytlačiť túto stránku
sobota, 12 apríl 2014 11:27

Aby odišla zima a prišla jar...

Napísal(a) Maj Gemer
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra morena04aVšimol som si, že televízia Markíza vo svojom hlavnom spravodajskom vysielaní 11. apríla 2014 v Televíznych novinách odvysielala krátky, ale milý televízny šot z Revúcej. Uviedla v ňom ako sa učitelia a žiaci zo Základnej školy na Hviezdoslavovej ulici pripravili na vynášanie Moreny. Robia to každý rok, tak prečo by to práve teraz mali vynechať, keď vonku je navyše také krásne slnečné počasie. Pred kamerou námestím v tomto malom okresnom mestečku na Gemeri defiloval sprievod s Morenou. Na tvárach detí i pedagógov sa zračil úsmev i očakávanie, aby to, čo celý týždeň nacvičovali, teraz dopadlo dobre. Všetko nám fotoobjektívom zachytil aj Peter Poboček, ktorý si dal záležať, aby obrázky z tohto podujatia vyzneli ako sa patrí. A tak môžeme spolu sledovať ako sa sprievod s Morenou vydal spred budovy spomínanej základnej školy a nakrátko sa zastavil aj v centre mesta. K sprievodu žiakov sa pridali aj deti z miestnych materských škôl a všetko pozorne sledovala i verejnosť z radov dospelých. Áno, všetko to malo aj živú vravu a piesne, ktoré deti v sprievode spievali. Bolo to milé divadielko spojené s dávnymi tradíciami, ktoré si na Slovensku udržiavali v každej dedine, či meste. "Na našej

škole pretrváva táto tradícia už viac ako desaťročie. Vždy tomu venujeme týždeň na prípravu a je to určené najmä pre žiakov prvého stupňa. Postupne im učitelia vysvetlia ako sa Morena vyrábala, prečo mala svoje typické oblečenie. Okrem toho deti nacvičujú aj tie tradičné repliky a pesničky. Po týždni príprav sa potom prezentujú na verejnosti," povedala zástupkyňa riaditeľa ZŠ na Hviezdoslavovej ulici v Revúcej pani Monika Galovičová. Ako to všetko dopadlo, už viete. Morena skrášlená plameňom ohňa skončila v riečke, ktorá preteká Revúcou, aby takto symbolicky mohla prenechať moc nastávajúcej jari s krásnymi kvetmi a nádejou na nový život.
Zvyk vynášania Moreny má korene v predkresťanskom období. Vtedy ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily a ich konanie je možné ovplyvniť. Morena symbolizovala zimu a ak ľudia chceli jar, symbol zimy museli vyniesť a zničiť tradičným rituálom. A zároveň tak magicky privolať novú jar a nový život. 

Čítať 2358 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03