Vytlačiť túto stránku
pondelok, 09 september 2013 14:24

Ako plavky pani Marty Krállovej prežili druhú svetovú vojnu

Napísal(a) Artur Šturmankin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

SNM – Múzeum židovskej kultúry na Židovskej ulici 17. v Bratislave sa zameriava na vývin duchovnej a hmotnej židovskej kultúry a dokumentáciu holokaustu na Slovensku. Jeho snahou je zachrániť pred zničením, zabudnutím alebo vývozom do zahraničia trojrozmerné judaiká, dokumenty, obrazy či spomienkové predmety a prezentovať ich širokej verejnosti formou expozícií a výstav.
Pri otvorení múzea v roku 1993 predstavovalo zbierku múzea len 5 % vlastných predmetov získaných kúpou, až 95 % predmetov bolo požičaných od rôznych židovských náboženských obcí. Dnes predstavujú pôžičky len 20 kusov z celkového počtu zbierkových predmetov, 50 % sú dary. Sprievodným faktom darcovstva je i predstava darcov, že predmety budú odborne ošetrené a sprístupnené verejnosti.
Jedným z takýchto darov boli bavlnené plavky BKB, vyrobené v 30. rokoch minulého storočia. Múzeu židovskej kultúry ich v roku 2010 darovala pani Dr. Marta Krállová, rodená Adlerová. Pani Krállová sa narodila v roku 1921 v Bratislave, počas vojny bola celá jej rodina prenasledovaná

a ako väčšina židovských rodín prišli o všetko. „Chcela som si tieto plavky nechať, strážila som ich ako oko v hlave. Nosila som ich všade so sebou a aj v tých najhorších časoch mi pripomínali krásne chvíle v Bar Kochba Bratislava,“ hovorí o plavkách pani Adlerová. „Boli a sú pre mňa symbolom sily a nepoddajnosti,“ dodáva. 

Plavecký klub Bar Kochba Bratislava bol založený v roku 1929, predsedom bol Dr. Viliam Lénart. Bol to prvý židovský plavecký klub v hlavnom meste a stretávali sa v ňom desiatky mladých ľudí. Klub dosiahol aj vo svete pozoruhodné úspechy. Už v roku 1931 bol Pavol Šteiner držiteľom československého rekordu na 100m voľným spôsobom, neskôr držiteľom 38 čs. rekordov. Ako reprezentant ČSR vo vodnom póle sa aktívne zúčastnil OH 1928 v Amsterdame a na ME 1931 bol s mužstvom piaty. Počas existencie klubu BKB jeho plavci vytvorili, resp. zlepšili vyše 60 celoštátnych rekordov a reprezentovali československé plávanie na medzinárodných pretekoch. V roku 1936 bol klub postihnutí sankciami, pretože jeho plavci sa odmietli zúčastniť na berlínskej olympiáde. Veľká časť z nich sa zachránila tým, že emigrovali zo Slovenska. Medzi nimi aj Marta Krállová, ktorá si zo Slovenska nezobrala nič iné, len svoje plavky BKB.
Plavky pani Krállovej sú v Múzeu židovskej kultúry, na Židovskej ulici 17. v Bratislave, k nahliadnutiu denne, okrem soboty od 11. do 17. hodiny.

Artur Šturmankin

 

Čítať 2236 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:08