Vytlačiť túto stránku
pondelok, 28 október 2013 10:28

Andy Hryc a jeho INVENTÚRA pritiahla do knižnice množstvo návštevníkov

Napísal(a) Mgr. Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv hryc1a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a vydavateľstvo SLOVART pripravili pre širokú verejnosť 16.októbra 2013 v priestoroch knižnice stretnutie s vynikajúcim slovenským hercom filmového plátna i divadelných dosiek Andrejom Hrycom.
„Nikdy som si nedával servítku pred ústa, vždy som priamo povedal, čo si myslím. Ale dnes si musím dať pozor...,“ povedal na úvod Andrej Hryc, keď sa usadil v preplnenej sále knižnice. Okrem dospelých prejavila záujem vidieť skvelého slovenského herca aj mládež.
Honorárny konzul Seychelskej republiky na Slovensku, známy herec a podnikateľ, otec rádia Twist, napísal knihu o svojom živote pod názvom INVENTÚRA. V jej úvode autor píše :
„Písať o sebe a o ľuďoch, s ktorými sa človek v živote stretol a ktorí tak či onak ovplyvnili jeho vývoj, konanie, vzdelanie, rozhľad, kariéru a osud, ktorí ho svojou existenciou niekam posunuli alebo naopak pribrzdili jeho vzlet, ktorí ho zištne či nezištne podporovali, alebo mu hádzali

polená pod nohy, ktorí mu svojou podporou a obdivom dodávali silu zdolávať prekážky alebo mu vedome škodili a svojou snahou pošliapať a zničiť všetko, čo vybudoval, ho len vyprovokovali k zvýšenej aktivite, teda písať o týchto ľuďoch je ťažké. Je to vlastne inventúra, rekapitulácia, vysvetľovanie postojov a mnohokrát, áno, aj vyrovnávanie si účtov“ (koniec citácie str.7). 

V knihe sa uvádzajú plné mená osôb a je ich tam vyše 740. Rodina, rodinní príbuzní, spolužiaci a učitelia zo škôl, kolegovia, politici... Nie všetci prijali túto knihu s nadšením. Pôvodne to mala byť len útla kniha. Vo vydavateľstve Slovart vyšla na 360-tich stranách. Je dosť podrobná a je v nej iba to, čo v danej chvíli autor považoval za nevyhnutné.
Spomienky na detstvo, školu, štúdium herectva, kde v jeho začiatkoch nie a nie sa naučiť šesťstranové Letorosty od Hviezdoslava, sedemročné účinkovanie v Košiciach, tridsaťročný vzťah s Novou scénou, kde začínal ako študent a skončil ako riaditeľ divadla, o zakladaní HZDS, pri ktorom bol a neskôr pochopil, že to bol omyl, čo aj verejne priznáva, o tom, ako za 180 dní postavil „na zelenej lúke“ novú rozhlasovú stanicu – rádio TWIST a spustil jeho vysielanie, ale i skvelé zážitky z divadelných dosiek, či filmovania, úspechy i „prúsery“, alebo ako sa stal Honorárnym konzulom Seychelskej republiky na Slovensku, či zatiaľ nezverejnené udalosti.
To je len krátke zhrnutie popoludnia, ktoré trvalo viac, ako dobré dva a polhodinové divadelné predstavenie do neskorých večerných hodín. A nebyť toho, že sa náš hosť ponáhľal späť do Bratislavy, odkiaľ ráno cestoval do Prahy na premiéru filmu Příběh kmotra, v ktorom hrá, mohli otázky, ktoré striedali úsmevy a smiech trvať ešte omnoho dlhšie. Náš exkluzívny hosť prítomným dokonca aj zaspieval. Záver stretnutia patril autogramiáde.
Naše srdečné poďakovanie patrí Vydavateľstvu SLOVART, bez ktorého by sa toto stretnutie nemohlo uskutočniť. Veľké ďakujem patrí pánovi Andrejovi Hrycovi, autorovi knihy INVENTÚRA, ktorý prijal pozvanie aj napriek pracovným povinnostiam. A v neposlednom rade patrí naše poďakovanie všetkým tým, ktorí sa zúčastnili tohto podujatia. Verím, že náš hosť Vás presvedčil o tom, že je to príjemný, zhovorčivý a usmiaty Pán herec, ktorého si opäť dovolím citovať z posledných riadkov jeho knihy :
„Vždy som bol samorast a „sám vojak v poli“, iný už asi nebudem Ale s tylovým zabezpečením, aké mi poskytujú „moje baby“, sa nebojím ničoho. Ďakujem.“
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

FOTOREPORTÁŽ Z BESEDY A. HRYCA V ROŽŇAVE/

 

 

Čítať 2464 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09