pondelok, 19 júl 2010 18:04

Collegium Musicum Brno s koncertom židovskej hudby vystúpi v betliarskom kaštieli Doporučený

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Collegium Musicum Brno vystúpi na koncerte v betliarskom kaštieli v programe Židovská hudbaKaštieľ v Betliari bude 27. júla 2010 v rámci X. ročníka Gemersko-turnianskeho festivalu miestom koncertu vážnej hudby v podaní Collegium Musicum Brno. Je to vokálno-inštrumentálny súbor, usilujúci sa o štýlovú reprodukciu historického repertoáru, ktorého ťažiskom je duchovná hudba 17. storočia. Na historických nástrojoch obnovuje Collegium spôsoby dobovej hráčskej praxe a snaží sa tak dať barokovej nástrojovej tvorbe jej pôvodne znejúci tvar a zmysel. Bádateľskou činnosťou v archívoch potom vracia hudobnému životu zabudnuté duchovné hodnoty, ktoré sú neoceniteľným svedectvom svojej doby a stále živým putom dneška

s veľkou minulosťou. Program, ktorý sa začína o 19. hodine, je venovaný židovskej barokovej hudbe a je zostavený zo skladieb židovského skladateľa Salamone Rossiho (1570 – 1630) a skladateľov, ktorých diela sa zachovali v archíve portugalsko-židovskej komunity v  Amsterdame  (17.-18.  stor.),  napríklad Abrahama  Caceresa a Cristiana Giuseppe  Lidartiho. Medzi  hudobné  prejavy  tejto  komunity  patria  predovšetkým slávnosti “Sabbat Nahamu”, “Simhat Torah a Sabbat Berashit.” Keďže veľká synagóga bola slávnostne otvorená na "Sabbat Nahamu" v roku 1675 za zvukov  orchestra  a  zboru,  stal  sa  tento  deň  hlavným  miestnym  sviatkom  a  je pripomínaný  do  dnešných  dní. Mnoho  týchto  diel  sa  zachovalo  až  do  súčasnosti  v Ets-Chaim knižnici portugalsko-židovskej komunity v Amsterdame. 
Organizátormi koncertu sú, okrem Gemerského osvetového strediska v Rožňave, aj Aggteleki Nemzeti Park, Košický samosprávny kraj, SNM – Múzeum Betliar, Mesto Rožňava a Visegrad Fund.

Čítať 2998 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!