Vytlačiť túto stránku
utorok, 24 marec 2015 22:43

Desať rokov vydávania Zborníka Gemersko-malohontského múzea

Napísal(a) Mgr. Angelika Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs GemerMalohont zborník aSlávnostné podujatie múzeum realizuje pri príležitosti 10. výročia vydávania Zborníka Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote GEMER-MALOHONT a rovnako pri príležitosti 10. výročia podujatia MAREC-MESIAC KNIHY - Popoludnie v knižnici múzea. Verejnosti predstaví jednak najnovší, 10. ročník zborníka, ktorý vyšiel koncom roka 2014 a taktiež prechádzajúce ročníky tejto významnej odbornej publikácie. Podujatie sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea dňa 27. marca 2015 o 14:.00 hod. a spríjemní ho zaujímavý kultúrny program. 
Zborník Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote GEMER-MALOHONT oslavuje v týchto dňoch svoje 10. „narodeniny“. S jeho vydávaním múzeum začalo v roku 2005 a od toho času sa stal cenným prameňom poznania regiónu s nadregionálnym a medzinárodným dosahom. Počas desiatich ročníkov v ňom bolo publikovaných 147 odborných článkov a štúdií od takmer 100 autorov na viac ako 1 500 stranách! Prostredníctvom regionálne orientovaných príspevkov boli vo všetkých ročníkoch zborníka publikované viacročné výsledky vedecko-výskumnej činnosti odborných pracovníkov múzeí,

ako aj významných odborníkov zo sféry vedeckých a univerzitných pracovísk a to nielen zo Slovenska ale aj zahraničia (Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko). Zborník kontinuálne vychádza od roku 2005, pričom v rokoch 2011 a 2013 vyšiel ako dvojčíslo 6 - 7 a 8 - 9. Koncom roka 2014 vyšiel najnovší 10. ročník, v ktorom rovnako ako v predchádzajúcich, čitatelia nájdu cenné poznatky z prírody, histórie, kultúry a umenia regiónu Gemer-Malohont. Zborník sa už desať rokov darí vydávať vďaka finančnej podpore z Dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

V rámci každoročne organizovaného podujatia MAREC - MESIAC KNIHY knižnica múzea už desať rokov prezentuje zaujímavé knižné tituly od vybraných regionálnych autorov, väčšinou so zameraním na detskú literatúru. Tento rok je podujatie venované 10. výročiu významnej periodickej odbornej publikácie, ktorej zodpovednou redaktorkou ako aj autorkou šiestich príspevkov v odbore etnológia, je od začiatku vydávania až dodnes, riaditeľka múzea PhDr. Oľga Bodorová.
Počas slávnostného podujatia odovzdáme ďakovné listy dlhoročným prispievateľom - autorom a členom redakčnej rady zborníka.
Tlačovú správu pripravila: Mgr. Angelika Kolár

 

Čítať 1905 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12