Vytlačiť túto stránku
streda, 15 máj 2013 13:21

Deviata Noc v múzeu v znamení storočnice sprístupnenia prvej stálej expozície v GMM Doporučený

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

altKeď sa povie Noc v múzeu, všetci si predstavia film, v ktorom ožívajú exponáty a voľne sa pohybujú po chodbách múzea. Avšak Noc v múzeu nie je len názov filmu. Je to najmä celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu. Aktivity

múzeí a galérií počas tohto večera sú orientované na také činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté.
Tohtoročná Noc v múzeu sa bude niesť v znamení 100. výročia sprístupnenia prvej stálej expozície Gemersko-malohontského múzea (18. mája 1913) a v znamení Medzinárodného dňa múzeí. V rámci výzvy parížskych múzeí sa Gemersko-malohontské múzeum počas májovej noci predstaví nočnými prehliadkami expozícií a výstav. Od 18.00 hod. je pripravené vystúpenie Cechu starých bojových umení VLČÍ TESÁK z Krupiny s možnosťou vyskúšať si streľbu z luku. Naučíme Vás rozoznávať niektoré druhy vtákov podľa spevu. Priestormi múzea zaznejú tóny hudobného nástroja – THEREMIN, na ktorom zahrá Marcel Kolár z Rimavskej Soboty bez toho, aby sa ho dotýkal. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne, dospelí sa môžu zapojiť do vedomostnej súťaže. Nebude chýbať stánok s bylinkovým čajom a pečenie prasaťa spojené s ochutnávkou. Každý 100. návštevník dostane darček a po 23:00 hodine Vás lektorka prevedie stálou expozíciou len za svetla bateriek. Vstupné je 0,50 € na osobu, deti do 6 rokov majú voľný vstup. 

 

Mgr. Martina Mareková

PLAGÁT NOCI MÚZEÍ A GALÉRIÍ

{jcomments on}

 

Čítať 2091 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13