Vytlačiť túto stránku
piatok, 11 september 2015 10:23

Do Baníckeho múzea v Rožňave sa vrátil technický unikát - parný nákladný automobil Škoda Sentinel

Napísal(a) Petronela Potoczká
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv sentinel 3aDo Baníckeho múzea v Rožňave sa po šestnástich rokoch vrátil jeden z jeho technických unikátov - parný nákladný automobil Škoda Sentinel.
Automobil sa vyrábal v rokoch 1924 až 1932. Keďže sa tento automobil osvedčil aj v ťažkom teréne, závod Škoda odkúpil na výrobu Sentinelu licenciu od Angličanov a automobily sa začali vyrábať v Škodových závodoch v Plzni. V bývalom Československu sa dodnes zachovali tri exempláre tohto vozidla. Dve vozidlá v Českej republike a na Slovensku práve Sentinel z Rožňavy, zároveň ako jediný zachovaný sklápač. Jeho priemerná rýchlosť činila 15 km/h a hmotnosť prepravovaného nákladu mohla byť až 5-6 ton. Keďže sa jeho výrobný štítok nezachoval, nevieme určiť presný rok jeho výroby. 
Do zbierok Baníckeho múzea v Rožňave sa nákladný parný automobil dostal v roku 1959. Od roku 1999 až do dnešných dní bol zapožičaný a vystavený ako súčasť stálej expozície Slovenského technického múzea – Múzea dopravy Bratislava. Ako nosný exponát bol automobil navrhnutý do Zážitkového centra Sentinel, kde bude v novej prístavbe galérie spolu s parným valcom umiestnený ako súčasť pripravovanej stálej expozície.


rv sentinel 1Automobil Škoda Sentinel dorazil do Baníckeho múzea v Rožňave vo štvrtok 3.9.2015 vo večerných hodinách na korbe nákladného automobilu. Menšie problémy nastali len pri jeho presune z korby na zem, ktoré sa ale zvládli za pomoci pracovníkov Baníckeho múzea, ktorý pri jeho presune usilovne asistovali.
V utorok 8.9. 2015 stálo Banícke múzeum v Rožňave pred jednou z najťažších úloh. Umiestnenie Škody Sentinel a ďalšieho technického unikátu múzea – 15-tonového parného valca, ktorý je tretím najstarším na svete. Vyrobený bol v roku 1883 tiež v Anglicku pre francúzsku firmu o čom svedčí zachovalý podnikový štítok majiteľa. Ako valec rv sentinel 2tzv. anglického typu slúžil na úpravu štrkových cestných povrchov. V roku 1948 je už valec majetkom mesta Prahy a v roku 1959 sa dostáva do Rožňavy, kedy bol posledný krát spojazdnený, no pre jeho zlý technický stav sa dostáva do zbierok múzea. Prenos parného valca bol o čosi náročnejší. Z miesta jeho pôvodného uloženia (pod prístreškom za objektom Expozície Slovenského krasu a priľahlých oblastí) sa valec za pomoci kolesového traktora – bagra vytiahol na cestu (za múzeom) a po ceste ďalej až k prístavbe rv sentinel 3(cca 100 metrov). Ako prvé nasledovalo zloženie strechy. Parný valec tak za pomoci žeriava a štyroch reťazí preniesli na pripravenú betónovú platňu prístavby galérie pokrytú netkanou geotextíliou, hydroizoláciou a finálnou pokrývkou drevoštiepkovými OSB doskami. 15-tonový kolos tak po dlhom čase zaujal dôstojné miesto. Ďalej nasledovalo aj prenesenie parného automobilu, ktorý bude v novej expozícii dôstojným súputnikom valca. V druhej polovici mesiaca sa parný automobil dočká finálnej úpravy, keďže prepravu z Bratislavy do Rožňavy absolvoval v rozobratom stave (so zloženou karosériou). Návštevníci si tak po dokončení realizácie Zážitkového centra Sentinel budú môcť konečne pozrieť oba technické unikáty múzea súčasne na jednom mieste.
Petronela Potoczká

 

Čítať 2936 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13