utorok, 19 november 2013 11:07

KOMÉTY - ozdoby, či hrozby z neba?

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave a Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja, organizujú spoločne pre širokú verejnosť dňa 27.11.2013 o 17:00 hod v priestoroch knižnice na ul. Lipová č. 3 podujatie pod názvom KOMÉTY - ozdoby či hrozby z neba. Príbeh kométy C/2012 S1 ISON a iných krás oblohy uvedie vo forme prednášky a prezentácie Juraj Lörinčík z úseku astronómie Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
Kométy sprevádzajú ľudstvo odjakživa a vo všetkých predhistorických kultúrach stáli pri zrode fenoménu koexistencie astrológie a astronómie. „Z periodických a zjavných úkazov na oblohe už v staroveku vznikol kalendár, celá hierarchia tradícií a miestami neprehľadný babylon božstiev dodnes prežívajúci v organizovaných cirkvách,“ rozhovoril sa pracovník z úseku astronómie p. Lorinčík a pokračoval: „V tomto usporiadaní spoločnosti mali kométy výnimočné postavenie preto, lebo do nedotknuteľného a vzorového nebeského poriadku v zmysle rôznych svetonázorov svojím nepredpovedateľným výskytom vždy vnášali neusporiadanosť, neistoty,

niekedy priam chaos. Odtiaľ bol už len krok k mýtu o zodpovednosti komét za rôzne pohromy v spoločnosti začínajúc prírodnými katastrofami, epidémiami, hladomorom a končiac vojnami či kľúčovými štátnickými udalosťami.“

V prezentácii bude niekoľko prelínajúcich sa tém. Návštevníci sa oboznámia s pozorovaním komét v histórii, s určením dráh komét, s ich anatómiou, dozvedia sa o pozorovateľských stanovištiach v našom meste a množstvo ďalších zaujímavostí, ktoré súvisia s touto témou. V neposlednom rade bude k dispozícii množstvo pomôcok a prezentovaný materiál.
Prijmite naše pozvanie v stredu 27.11.2013 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na Lipovú č. 3 na zaujímavú prednášku spojenú s prezentáciou s pracovníkom Gemerského osvetového strediska p. Jurajom Lorinčíkom. Účastníci podujatia môžu získať celý prezentovaný materiál na vlastný USB kľúč a tí, ktorí nie sú členmi knižnice, resp. im členstvo skončilo, získavajú zdarma zápisné. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

 

Čítať 1797 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!