utorok, 24 marec 2015 11:31

Liatinové pamiatky v údolí rieky Slavošky a Brdárskeho potoka

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rv bm Zvony v hankovej arv bm Zvony v hankovejVýskum liatinových pamiatok v obciach geograficky ležiacich v údolí rieky Slavošky a Brdárskeho potoka, zameraný na zistenie počtu a stavu liatinových pamiatok cirkevného charakteru v kostoloch a na cintorínoch a tiež iných hmotných pamiatok zlievarenstva, realizovali pracovníci Baníckeho múzea v Rožňave Mgr. Sylvia Holečková a Ing. Karol Tomány v roku 2012. 
Výskum sa uskutočnil v obciach Hanková, Brdárka, Slavoška, Markuška, Koceľovce, Roštár a Štítnik. Zistených bolo 86 liatinových pamiatok: 19 zvonov, 5 kašní na vodu, 33 náhrobníkov a 3 ich časti, 15 ohrádok, z ktorých je jedna kombinovaná s kovaním, 2 zábradlia, 2 schody, resp. stupienky schodov, 7 odrazníkov a 1 pumpa studne.

rv bm Kasna HankovaV obci Hanková bolo zdokumentované liatinové zábradlie na chóre evanjelického kostola a 3 zvony v jeho veži. Neďaleko vstupu do spomínaného kostola je umiestnená aj dnes ešte využívaná liatinová kašňa na vodu. Na miestnom cintoríne sa nenachádzajú žiadne hmotné liatinové pamiatky.

Vo veži evanjelického kostola v Brdárke sa nachádzajú 2 zvony, v Slavoške 3 zvony, z ktorých jeden, tzv. umieračik, je bez srdca a umiestnený je v okne veže. Podobne ako v Hankovej, ani na miestnych

cintorínoch týchto dvoch obcí sme pamiatky skúmaného charakteru nezistili. 

rv bm Kasna na vodu Markuska. Foto K. TományV Markuške sme okrem dvoch kostolných zvonov a nevyužívanej kašne neďaleko evanjelického kostola, ktorá tu bola podľa miestnych premiestnená z Hankovej, zaznamenali aj 3 liatinové náhrobníky na miestnom cintoríne. Podľa údajov na nich usudzujeme, že pochádzajú z prvých rokov 20. storočia. 

Aj z troch koceľovských kostolných zvonov je jeden – umieračik s čitateľným textom Maria a rokom 1747 umiestnený v okne veže. Liatinová ohrádka na tamojšom cintoríne obklopuje náhrobník z konca 19. storočia. 

V obci Roštár má evanjelický kostol tiež 3 zvony. Okolo jedného z dvoch náhrobníkov z konca 19. storočia je na miestnom cintoríne umiestnená liatinová ohrádka kombinovaná s kovaním. 

rv bm Stupienky schodovrv bm Liatinove zabradlieNajbohatším náleziskom sa v našom ponímaní stalo niekdajšie významné mestečko – Štítnik. Okrem 3 zvonov vo veži evanjelického kostola je pred jeho hlavným oltárom umiestnená liatinová ohrádka kombinovaná s drevom. V obci sa nachádzajú tri kašne na vodu. Všetky sú t. č. využívané. Prvá kašňa je umiestnená pri evanjelickom kostole, druhá na Gemerskej ulici spolu so súčasnou, bežne používanou liatinovou pumpou studne. Tretia kašňa sa nachádza tiež na Gemerskej ulici, v blízkosti miestneho cintorína. Na miestnom cintoríne v Štítniku bolo zdokumentovaných 12 liatinových ohrádok, 28 liatinových náhrobníkov a 3 liatinové časti náhrobníkov. Z počtu 28 bolo v čase výskumu 14 náhrobníkov udržiavaných. Popri katolíckom kostole je napravo od hlavného vchodu rozmiestnených 7 liatinových odrazníkov. Všetky sú rovnaké. Neďaleko vedie k pôvodne vodnému hradu schodisko s pomerne zarasteným liatinovým zábradlím, ktoré na konci pokračuje v smere oboch strán. Priamo do objektu viedli kedysi liatinové schody, z ktorých sa zachovali 2 stupienky.

Všetky zistené liatinové pamiatky sú zdokumentované na 232 záberoch, samozrejme s popisom a ďalšími získanými informáciami. Do veže katolíckeho kostola v Štítniku sme sa nedostali. Vstup do nej bol doslova zabarikádovaný. Napriek niekoľkonásobným snahám sa nám nepodarilo navštíviť ani kostol v obci Petrovo.

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

Čítať 3436 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!