×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/ms
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/gocovan/braila
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/ms
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/gocovan/braila
pondelok, 09 august 2010 16:51

Martinské matičné slávnosti aj za účasti folklórnych súborov z horného Gemera Doporučený

Napísal(a) Ing. Zlatica Halková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Martinské maticné slávnosti pozdravili aj folklórne súbory z horného Gemera. Foto: Ing. Z. HalkováV dňoch 4.-8. augusta 2010 sa uskutočnili Martinské matičné slávnosti v Martine – v centre národnej kultúry Slovákov, v rámci Roku kresťanskej kultúry a pri príležitosti záveru Roku J. C. Hronského. Zároveň sme si pripomenuli aj 147. výročie vzniku Matice slovenskej, našej celonárodnej inštitúcie. Ustanovizeň slovenského národa už viac ako celé storočie plní neľahké úlohy smerujúce k prehlbovaniu národného povedomia Slovákov, úcty k historickým tradíciám slovenského národa a k sprístupňovaniu slovenskej kultúry a informácií o Slovensku príslušníkom iných národov a Slovákom žijúcim v zahraničí.
Medzi účinkujúcimi folklórnymi súbormi v hlavnom programe boli tohto

roku aj tri naše folklórne súbory z Gemera: DFS Haviarik z Rožňavy, FSS Hrabina z Nižnej Slanej, FS Dubina z Rožňavy.
Najprv sa predstavili v živej pozvánke na námestí, kde spontánne roztlieskali všetkých prítomných a vlastne urobili prekrásnu upútavku na popoludňajší hlavný program. V hlavnom programe sme začali práve my, a rozozneli sa prekrásne piesne a tance nášho Gemera. Zneli nielen hlasy, ale aj harmoniky, fujary a k dobrej pohode hrala ľudová hudba Ondreja Šmijáka.
Vystúpenie našich folkloristov medzi hlavnými slávnostnými príhovormi primátora mesta Martin Andreja Hrnčiara, podpredsedu NR SR Róberta Fica a správcu Matice slovenskej Jána Eštoka, v podaní sólistky Ivanky Nemčokovej za hudobného doprovodu svojho otca Ivana Nemčoka, Rožňavských fujaristov, ako aj ľubozvučný spev z Nižnej Slanej, bolo pre nás všetkých veľkým ocenením. Umelecký súbor Lúčnica a orchester Zlaté husle uzavreli folklórnu časť hlavného programu.
Ďakujem všetkým účinkujúcim za vystúpenia, v ktorých nechýbalo srdce a láska k zachovávaniu tejto krásnej tradície.

Ing. Zlatica Halková,
riaditeľka Domu Matice slovenskej v Rožňave

{gallery}kultura/matica/ms{/gallery}
{jcomments on} 

Čítať 3453 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!