štvrtok, 16 január 2014 11:16

Monografia o gemerskom rodákovi MUDr. Petrovi Madáčovi z Veľkej Polomy a jeho prínose pre lekárstvo a zverolekárstvo

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

gp Madac-titulny-list1aJedným z príspevkov k poznaniu slovenských dejín a špeciálne slovenského veterinárstva a jeho osobností je aj novovydaná publikácia Chýreční Slováci v dejinách veterinárstva feudálneho Uhorska – Peter Madáč z Veľkej Polomy. Vydal ju Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach na sklonku roka 2013 ako svoju 22. publikáciu v rámci svojej edície „Historia medicinae veterinariae“, v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Komorou veterinárnych lekárov SR a Obecným úradom v Gemerskej Polome. Autorom monografie je MVDr. Ladislav Husár, ktorý pôsobil ako odborný veterinárny lekár v Dobšinej, neskôr na Okresnej veterinárskej správe v Rožňave, v súčasnosti po 37 ročnej veterinárskej praxi žije na dôchodku v Rožňave a ako člen Komisie múzea histórie veterinárnej medicíny pri IVVL v Košiciach sa venuje organizačnej práci a publicistike. Dielo lektorovali MVDr. Jozef Blecha a Ján Chanas, starosta obce Gemerská Poloma, ktorý publikáciu obohatil o informácie o histórii, prírodných pomeroch, pamiatkach, významných osobnostiach i o súčasnosti obce a jej všestrannom rozvoji.
Monografia na 60 stranách s bohatou obrazovou dokumentáciou

Madac-titulny-list1sa po úvodnom prehľadnom popise stavu stredovekého a novovekého veterinárstva zaoberá jeho vývojom, vedúcom k prvému zdravotníckemu zákonu v habsburskej monarchii, k vzniku veterinárskeho školstva v Európe, najmä v Rakúsku a Uhorsku, k začatiu zverolekárskeho štúdia na lekárskych fakultách európskych univerzít i k následnému rozvoju zverolekárskeho výskumu a praktickým dôsledkom v odbore veterinárneho lekárstva. S dôsledným dôrazom i na zástoj a účinkovanie „chýrečných Slovákov“ (Ján Žamboký-Sambucus z Trnavy, Peter Madáč z Gemerskej Polomy, Pavol Adámi z Beluše, Peter Štulfa z Nitry, Roman Brunkala z Oravy, Alajos Ľudovít Szabó z Nededu, okr. Galanta, František Hutyra zo Spišského Podhradia, Jozef Marek z Hornej Stredy nad Váhom, Alexander Kotlán zo Smoleníc a i.), ktorí sa najviac zaslúžili o rozvoj veterinárstva a veterinárskej medicíny a školstva v 18. až 20. storočí.

Madac-nostrfikacna-praca2Podstatná časť monografie je venovaná životu, dielu, účinkovaniu a prínosu pre lekárstvo a zverolekárstvo gemerského rodáka MUDr. Petra Madáča (28.2.1729 Veľká Poloma, dnes Gemerská Poloma - 24.11.1805 Rimavská Sobota). Slovenskí historiografi venovali nemálo bádateľského úsilia i publicistického priestoru osobnostiam humánnej medicíny 18. storočia. Medzi nimi aj Petrovi Madáčovi, pričom sa všetci autori zamerali na Madáčovu osobnosť iba z hľadiska jeho významu a prínosu pre humánnu medicínu a pre verejné zdravotníctvo feudálneho Uhorska. A práve táto publikácia napráva istú nedôslednosť v hodnotení jeho významu a predstavuje MUDr. Petra Madáča komplexne v celej šírke jeho činnosti, pretože Madáč nebol iba humánnym lekárom, ale súčasne bol aj úradným zverolekárom. Madac-pamatna-tabula3Napriek tomu, že v dobe svojho vysokoškolského štúdia nemal možnosť zvlášť študovať aj veterinárnu medicínu, potrebné vedomosti z nej si individuálne doplňoval na lekárskej fakulte wittenberskej univerzity, kde štúdiá úspešne ukončil obhajobou svojej dizertačnej práce o regenerácii ciev a bol tu v r. 1770 slávnostne promovaný na doktora medicíny. Po nostrifikácii svojho lekárskeho diplomu na univerzite v Trnave, kde po obhajobe druhého dizertačného spisu o úzkych súvislostiach chemických prvkov mu bol 12. februára 1774 titul doktora medicíny ako aj výkon lekárskeho povolania úradne potvrdený. Vzápätí prijal z rúk vicišpána menovací dekrét za stoličného lekára Liptovskej stolice. V roku 1776 sa usadil v Malohontskej stolici, keď sa aj s rodinou presťahoval do Rimavskej Soboty, tu pôsobil ako stoličný lekár - Madac-nostrifikacny-diplom4fyzikus, kde svoju funciu vykonával 26 rokov až do roku 1802, kedy sa ako 74 ročný vzdal svojej funkcie a požiadal o dôchodok, ktorý si užíval v prostredí svojej rodiny až do svojho náhleho skonu 24.11.1805. Okrem osobných ambícií bádať, skúmať choroby zvierat, najmä tých nákazlivých, ho k tejto zverolekárskej činnosti zaväzoval aj titul a funkcia fyzikusa. Peter Madáč bol totiž „fyzikus“, teda úradný mestský, stoličný lekár – humánny i veterinárny, a nie ako sa často mylne vysvetľovalo, že bol Madac-portret5„odborníkom vo fyzike“. To znamená, že sa v lekárskej praxi v plnej miere musel zaoberať aj sledovaním, diagnostikovaním, hlásením, evidenciou, výskumom, prevenciou, liečbou a tlmením nákazlivých chorôb hospodárskych zvierat. Madáčova priekopnícka iniciatíva epizootológa (vedný odbor, ktorý sa zaoberá infekčnými chorobami spôsobovanými parazitmi), jeho odborný prístup a praktické výsledky v oblasti potierania zvieracích nákaz, preventívne, ochranné a liečebné opatrenia, návody a metódy, sa stali všeobecne záväznou normou pre chovateľov hospodárskych zvierat. Ním vypracované navrhované a ochranné liečebné opatrenia proti slintačke a krívačke dobytka Uhorská kráľovská miestodržiteľská rada schválila a v roku 1788 legislatívne vyhlásila za platné pre celé územie Uhorska.
Madac-dizertacia6Madáčovu pestrú, obtiažnu a zložitú životnú púť, komplikované štúdiá v zahraničí, rôzne miesta jeho účinkovania, výsledky činnosti v jeho dôležitej funkcii úradného lekára a najmä zverolekára v Malohonte a Gemeri i informácie o jeho praktickej, výskumnej, publicistickej a administratívno-správnej činnosti podáva autor na základe archívnych dokumentov. Doslovné citovanie textov podrobných hlásení a správ o zdrojoch, príznakoch a priebehu vyskytnuvších sa nákazlivých chorôb dobytka, vypracovaných a odporúčaných spôsoboch a postupoch pre chovateľov na zdolanie týchto nákaz a návodoch na liečbu slintačky a krívačky, sú nielen dokladom o význame Madáčovej činnosti, ale aj zaujímavým čítaním, ktoré možno odporúčať všetkým záujemcom o našu históriu.
Marta Mikitová

 

 

Čítať 2910 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!