×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/muran/levenda
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/muran/levenda
Vytlačiť túto stránku
sobota, 01 november 2014 13:39

Ondrejovi Herichovi venovali spomienkovú slávnosť k jeho nedožitým osemdesiatinám

Napísal(a) Ďurkovič
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra herich-1aV sobotu 18. októbra 2014 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej uskutočnila spomienková slávnosť venovaná Ondrejovi Herichovi pod názvom „Na ľudovú nôtu“, ktorá sa zrealizovala aj vďaka finančným prostriedkom Ministerstva kultúry SR.
Zámerom tohto projektu bolo pozdvihnúť a dostať do povedomia aj mladej generácii meno výborného hudobníka, primáša, redaktora, vydavateľa, hudobného pedagóga, riaditeľa Mestského kultúrneho strediska, organizátora kultúrneho a spoločenského života v Revúcej, zberateľa a upravovateľa ľudových piesní z Gemera a Malohontu, milovníka nárečia, ale predovšetkým všestranného muzikanta a veľkého lokálpatriota Gemera, ktorý by sa v roku 2014 dožil 80-tich narodenín. Bol zberateľom nádherných piesní rázovitej gemerskej dedinky Sirk. Len v tomto svojom rodisku ich znotoval 136. V desiatkach podobných miest a obcí Gemera zozbieral, prepísal do nôt a knižne vydal vyše 1250 ľudových piesní. Stovky ďalších gemerských piesní, si budú môcť jeho zásluhou vypočuť budúce generácie, najmä z repertoáru mnohých

gemerských folklórnych súborov. Cieľom podujatia bolo priblížiť mladým návštevníkom a pamätníkom život a diela tejto významnej osobnosti, ktorá aj napriek tomu, že prekonala päť mozgových príhod a dva infarkty, vyžarovala z jeho tváre a jemných rúk špecifická muzikantská noblesa.

FOLKLÓRNE SÚBORY, KTORÉ ČERPAJÚ Z JEHO ZBIEROK

Na javisku vystúpili folklórne súbory, ktoré z jeho zbierok piesní často čerpajú a bohato ich využívajú. Ako prvé zazneli sirkovské melódie jeho prvej vydanej zbierky „Piesne stredného Gemera“, v podaní novovzniknutej Detskej ľudovej hudby Lykovček, ktorú vedie Mgr. Natália Poprocká a dievčenskej speváckej skupiny Detského folklórneho súboru Lykovček pod vedením Ing. Mariany Poprockej a Ing. Aleny Ďurkovičovej.
Rodák zo Sirka stále objavoval a zachovával ľudové piesne aj v ďalších oblastiach Gemera. Piesne a tance zo zbierky „Piesne Horného Gemera a okolia Rožňavy“ ako aj z dediny Rejdová predstavil vo svojom programe FS Dubina z Rožňavy pod vedením Ivana a Ivanky Nemčokovcov, ktorí zároveň zaspievali aj osobitne pesničky z Horehronia a zo zbierky piesní „Spievajúci Šumiac“. 
S pribúdajúcim vekom pribúdali aj choroby, ktoré pána Hericha donútili odložiť svoje milované husle. Nie však ďaleko, len do rúk svojho nadaného vnuka Maroša Sopko-Zimu, ktorý bol primášom v detskej ľudovej hudbe DFS Lykovček a teraz aktívne hrá v Ľudovej hudbe FS Karpaty v Bratislave, s ktorou na tejto spomienkovej slávnosti zahral zmes ľudových piesní. Avšak ešte pred ňou začal obľúbenou piesňou „Koj zo Sirka pajdem“, ktorú mu dedko od malička hral a spieval.
Po vnukovi svoj pozdrav a poďakovanie do neba symbolicky zaslal aj FS Vepor z Klenovca pod vedením manželov Zvarovcov, a to ženskými piesňami zo Sirka, hrou na heligónky a charakteristickými tancami na melódie zo zbierky „Piesne Nového Klenovca“.

PIESNE, KTORÉ NÁM ZOSTANÚ...

Ešte pred samotným záverom, kedy všetky súbory zaspievali jeho obľúbenú pieseň – „Na sirkóské velké veži“, odovzdala pani primátorka kyticu dcére Ondreja Hericha – pani Kamilke Sopko-Zimovej. 
Usporiadaním tohto kultúrneho programu sa pripomenulo to, čo tento výnimočný človek po sebe zanechal... Organizátori veria, že ľudia nikdy nezabudnú na jeho muzicírovanie a pekné melódie, vylúdené z jeho primášskych husieľ a že si ho budú stále pripomínať, ako zberateľa a upravovateľa ľudových piesní z Gemera a Malohontu, ktorých je veľa a ktoré nám zostanú, pretože do posledných chvíľ jeho života, úzkostlivo dbal, aby sa všetko pekné z jeho a nášho Gemera v piesni, či v reči zachovalo a nič nezabudlo.

Text a fotografie: Ďurkovič

 

Čítať 2298 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34