štvrtok, 30 apríl 2015 22:47

Organizujú okresnú súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov pod názvom „Ked som húski pásla...“

Napísal(a) MF
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv ked som huski 1aGemerské osvetové stredisko v Rožňave a mesto Rožňava organizujú okresnú súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov pod názvom „Ked som húski pásla...“ .
Vo štvrtok 7. mája 2015 sa na javisku Radnice v Rožňave predstavia najmladší folkloristi - členovia detských folklórnych kolektívov z rožňavského okresu. 
„V programe súťažnej prehliadky budú účinkovať detské folklórne súbory - Bambuchy z Gemerskej Polomy, Gemerčatá z Dobšinej, Kincskereső a Mládežnícky folklórny súbor z Drnavy. Súťažnú prehliadku doplnia vystúpenia ľudovej hudby Lúčka z Rožňavy a detského folklórneho súboru Radzimčok z Vyšnej Slanej,“ spresnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave. 
Programy majú zostavené z hier, spevov a tancov z rôznych kútov okresu, ktoré boli súčasťou detských čias našich prastarých rodičov. Deti so svojimi vedúcimi venujú svoj voľný čas poznávaniu ľudových tradícií, učia sa ľudové piesne, zvyky, obyčaje, tance i nárečie z tej - ktorej obce. Touto činnosťou oživujú a šíria tradície, rozvíjajú svoj talent a v neposlednom rade spestrujú rôzne podujatia. Aby sa ich výkony a programy zlepšovali stretávajú sa aj na súťažiach,

navzájom sa spoznávajú, porovnávajú svoje výkony, získavajú skúsenosti. Tí najlepší postupujú do vyššieho kola, tam reprezentujú už nielen svoju školu či obec, ale celý okres.
„Okresná súťažná prehliadka ponúka príležitosť aj základným školám spestriť vyučovanie regionálnej výchovy a rozšíriť ich informácie o zvykoch, piesňach a gemerskom folklóre,“ doplnila M.Ferenczová.

 FM

Čítať 8761 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!