Vytlačiť túto stránku
piatok, 28 marec 2014 16:56

Otvorili dlho očakávanú výstavu Rudapithecus – Rudabánya a jej význam v evolúcii človeka

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv ruda5aGabi, vítaj v Rožňave!
Týmito slovami sa prihovoril riaditeľ rožňavského Baníckeho múzea Jozef Csobádi k účastníkom vernisáže.  

V expozičných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave sa 27.3.2014 za prítomnosti autorky fotografií Ildikó Mészáros, primátora mesta Rožňava Pavla Burdigu a veľkého počtu záujemcov otvorila dlho očakávaná výstava Rudapithecus – Rudabánya a jej význam v evolúcii človeka. S pozdravným príhovorom vystúpil riaditeľ rožňavského múzea Jozef Csobádi, výstavu otvoril a s jej obsahom prítomných oboznámil odborný garant výstavy, paleontológ prof. László Kardos. 
V roku 1967 boli v maďarskom meste Rudabánya objavené kosti a zuby ľudoopa Rudapithecus hungaricus, žijúceho pred 10 miliónmi rokmi. O prvý nález sa zaslúžil maďarský geológ Gábor Hernyák. Dnes nesie tento objav jeho meno – Gabi. Odvtedy výskumníci našli a vykopali viac ako 300 nálezov ľudoopa a veľké množstvo dobového rastlinstva a živočíšstva zo sedimentov niekdajších jazier a močiarov a Rudabánya sa stala svetoznámym náleziskom evolúcie človeka.
Rudapithecus patril pravdepodobne do skupiny spoločných predkov človeka, gorily a šimpanza, vyvinutých v Afrike. 

rv ruda2rv ruda7rv ruda6rv ruda5rv ruda3rv ruda1rv ruda4

 

Fotografie Ildikó Mészáros, ktoré vznikali v priebehu viacerých rokov, umožňujú záujemcom získať prehľad o priebehu výskumu, počnúc okolnosťami nálezu ľudoopov cez ich odborné spracovanie, ako aj o zákulisí medzinárodného výskumu.

Výstava je doplnená o autentické kópie najdôležitejších exemplárov evolúcie človeka. 
Výstava potrvá do 30. 4. 2014.

Sylvia Holečková,

Banícke múzeum v Rožňave

 

 

Čítať 2626 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34