štvrtok, 01 august 2013 19:25

Pozývame vás na 40. Gemerský folklórny festival Rejdová 2013

Napísal(a) MF
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už po štyridsiaty rok koncom augusta privíta rázovitá hornogemerská obec Rejdová priaznivcov ľudových tradícií, spevu, tanca, remesiel a gemerských špecialít. Jubilejný Gemerský folklórny festival sa bude konať v dňoch 23. a 24. augusta 2013 s bohatým a pestrým programom v obci, vo dvoroch i v amfiteátri.
„Dramaturgiu programu tohtoročného festivalu výrazne ovplyvnili významné výročia hlavných aktérov. Gemeru je najviac blízke Horehronie, s ktorým majú mnoho spoločného, preto prevažnú časť hostí sme pozvali práve z tejto oblasti. Ale nezabudli sme ani na tradíciu, divákom predstavíme folklór i z ďalších regiónov Slovenska. Program spestrí ukrajinský súbor Cheremosh z Ľvova,“ prezradila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
V piatok 23. augusta o 16-tej hodine festival otvorí priamy prenos Slovenského rozhlasu, Rádio Regina Košice Svadbou z horného Gemera. Svadobné zvyky z rôznych oblastí nášho regiónu poslucháčom priblížia známe folklórne skupiny.
Tematická výstava k 40. výročiu Gemerského folklórneho festivalu v evanjelickej fare oživí spomienky skôr narodených a tým mladším priblíži začiatky histórie tohto významného folklórneho podujatia.

Po Privítanke sa na malej scéne na pľacu vystriedajú domáce i hosťujúce kolektívy. Program uvedie ľudová hudba Ondreja Hlaváča piesňami z horného Gemera, v podaní ženskej speváckej skupiny Trnki a ľudovej hudby Jána Maka to budú melódie z neďalekého Horehronia. Ľudové rozprávanie, spev a hru na rôzne nástroje uvedie bačovské trio Salašníci. 
O 19.30 hodine divákov pozdraví národný súbor piesní a tancov Cheremosh z Ľvova typickým ukrajinským folklórom.
Záver prvého dňa Gemerského folklórneho festivalu bude patriť domácim. Folklórna skupina Hôra pri príležitosti 60.výročia založenia pripravila program A v Rejdovej pri kostele, v ktorom predstaví najúspešnejšie programy, resp. obdobia svojho pôsobenia na folklórnej scéne. V závere sa uskutoční krst publikácie Ondreja Kračúna „Autak zmo vystupovali“, ktorá viac prezradí o úspechoch najstaršieho folklórneho kolektívu v našom okrese.
Program bude pokračovať veselicami vo dvoroch a na pľacu kde okrem zábavy budú aj tradičné jedlá. Vo dvore U Brehalu sa uskutoční prezentácia o činnosti folklórnej skupiny Hôra.
Druhý deň festivalu začne otvorením Rejdovských dvorov. Účastníkov festivalu privítajú ľudové hudby, aby dali na známosť, že slávnosti tradičnej ľudovej kultúry horného Gemera pokračujú.
O 12.00 hodine zvučka festivalu oznámi začiatok detského programu Ide káčor ..., kde sa predstavia detské folklórne súbory, ľudové hudby a ich sólisti. Pre aktívnych návštevníkov budú vo dvoroch súťaže v strúhaní šindľov a uväzovaní šatiek. Voľný program na pľacu Ej, na most ďovky, na most... predstaví folklórne skupiny, súbory a ľudové hudby, so spevácko-tanečnými číslami.
Dolu tou Rejdovou pôjde krojovaný sprievod do amfiteátra Za hamrom, kde vyvrcholí program 40. Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2013.
O 14.30 hodine sa po pozdravení účastníkov zástupcami organizátorov v programových blokoch predstavia folklórne kolektívy z Gemera. Žriedla nevysychajú je scénický program nositeľov ľudových tradícií - folklórnych skupín. V komponovanom programe Ďakovanka pozdravia jubilujúci festival folklórni oslávenci, ktorí si v tomto roku pripomínajú svoje výročia. A nôžky virgajú je program folklórnych súborov z rožňavského okresu.
V Parchovenoch taka mouda má názov programu hosťujúcej folklórnej skupiny Parchovianka z Parchovian. Ďalším hosťom zo Slovenska je folklórny súbor Stavbár zo Žiliny. Vo svojom bloku Z hôr a dolín predstaví folklór z oblasti Kysúc, Oravy, Rajeckej doliny a blí¬zkeho okolia Žiliny. Piesne a tance z Ukrajiny uvedie zahraničný hosť, ukrajinský súbor Cheremosh z Ľvova.
Záver 40. Gemerského folklórneho festivalu bude patriť známemu horehronskému spevákovi Jánovi Ambrózovi, ktorého nemusíme zvlášť predstavovať, a ľudovej hudbe Borievka z Banskej Bystrice.
Organizátori pripravili aj množstvo sprievodných podujatí v obci i amfiteátri. Budú to už spomenuté Rejdovské dvory – gazdovský, bačovský, pastiersky, banícky, včelársky, remeselnícky, poľovnícky, hasičský i muzikantský. Ďalej si návštevníci môžu pozrieť múzeum tradičnej ľudovej kultúry Rejdovej i ďalšie drevenice v obci, pochutnať si na gemerských špecialitách, rejdovských koláčoch, bouchách a iných tradičných jedlách, pozrieť si výstavu k 40. výročiu festivalu, súťažiť, zaspievať si s muzikami a podobne. V amfiteátri to bude remeselnícky jarmok, výrobky zo salaša, tvorivé dielne a detských návštevníkov určite poteší Malý gróf Taši z Tašíkova a ďalšie aktivity.
Gemerský folklórny festival v takomto rozsahu je možné zrealizovať vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR, Košického samosprávneho kraja a ďalších partnerov.
Organizátori, Gemerské osvetové stredisko a obec Rejdová ako aj všetci účinkujúci sa tešia na milovníkov folklóru. Dovidenia v Rejdovej na 40.Gemerskom folklórnom festivale.

Bližšie informácie: www.gos.sk, www.rejdova.sk
Gemerské osvetové stredisko Rožňava, 058/7324258
Obecný úrad Rejdová, 7883240

 

Košický samosprávny kraj, Gemerské osvetové stredisko Rožňava, obec Rejdová

Vás srdečne pozývajú na

40. ročník Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2013

pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu

 

23. AUGUST piatok

PROGRAM NA PĽACU

16.00 SVADBA Z HORNÉHO GEMERA                                           Evanjelický kostol a.v.
- priamy prenos Slovenského rozhlasu, Rádio Regina Košice účinkujú: Mária Brdárska-Janoška a folklórne skupiny Hôra z Rejdovej, Stromíš z Vlachova, Gočovan z Gočova, Dolina z Gemerskej Polomy, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, ľudová hudba Železiar z Košíc
réžia: Milan Rendoš, uvádzajú: Veronika Slaninková a Milan Rendoš

17.15 Z KRONIKY                                                                       Evanjelická fara  
- vernisáž výstavy fotografií z histórie festivalu

18.00 PRIVÍTANKA - slávnostné otvorenie 40. ročníka                  malá scéna na pľacu
Gemerského folklórneho festivalu REJDOVÁ 2013

18.10 KED SI JA ZASPIEVAM, PUSTÍM DOLINOU HLAS
- ľudová hudba Ondreja Hlaváča
18.30 PIESNE MOJO, PIESNE - ženská spevácka skupina Tmki s ľudovou hudbou Jána Maka z Banskej Bystrice
19.00 SALAŠNÍCI - bačovské trio z Banskej Bystrice 19.30 POZDRAV Z UKRAJINY
- národný súbor piesní a tancov Cheremosh z Ľvova
♦ programy uvádza: Dana Lacková
20.00 A V REJDOVEJ PRI KOSTELE - scénický program folklórnej skupiny Hôra pri príležitosti 60. výročia založenia
- krst monografickej publikácie Ondreja Kračúna „Autak zmo vystupovali“ z dejín organizovaného folklóru v Rejdovej
♦ príprava a réžia: ján Lipták

21.00 AUTAKIE ZMO BULI                                                     vo dvore u Brehalu
- folklórna skupina Hôra v obrazoch

          ĽUDOVÁ VESELICA                                                                     na pľacu  

 

24. AUGUST sobota

PROGRAM NA PĽACU

10.30 OTVORENIE REJDOVSKÝCH DVOROV
12.00 IDE KÁČOR...                                                             malá scéna na pľacu
- program detských folklórnych súborov, hudieb a sólistov účinkujú: Gemerčatá z Dobšinej, Bambuchy z Gemerskej Polomy, Kincskeresô z Drnavy, Haviarik a ľudová hudba Lúčka z Rožňavy, sólisti speváci, tanečníci a inštrumentalisti z rožňavského okresu

♦ réžia: Mária Hlaváčová, uvádza: Alexandra Dujčáková

13.00 EJ, NA MOST ĎOUKY, NA MOST ...                                                 na pľacu
- tanečný obrázok s prehliadkou gemerských krojov

REJDOVSKÝ ŠINGEL - súťaž v ručnom strúhaní šindľov

UVIAŽEM SI HANTUŠOK - súťaž v tradičnom uväzovaní šatiek

13.45 DOLU TOU REJDOVOU - krojovaný sprievod obcou

PROGRAM V AMFITEÁTRI

14.30 VITAJTE V REJDOVEJ ZA HÁMROM na 40. Gemerskom folklórnom festivale

ŽRIEDLA NE VYSYCHAJÚ
účinkujú: folklórne skupiny Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Bučina z Pače, Dolina z Gemerskej Polomy, Hrabina z Nižnej Slanej, Gočovan z Gočova, Hôra z Rejdovej

15.40 ĎAKOVANKA ZO SERCA
účinkujú: Mária Brdárska - Janoška z Rejdovej, Martina Zagibovä z Pače, Lucia Urbančíkovä z Rožňavy a ľudová hudba Ondreja Hlaváča

16.00 A NÔŽKY VIRGAJÚ
účinkujú: folklórne súbory Borostyán z Drnavy, Gemer z Dobšinej, Stromíš z Vlachova, Dubina, Haviar a ľudová hudba Lúčka z Rožňavy
♦ réžia: ján Lipták

17.00 V PARCHOVENOCH TAKA MOUDA
- folklórna skupina Parchovianka z Parchovian

17.30 Z HÔR A DOLÍN - folklórny súbor Stavbár zo Žiliny

18.15 PIESNE A TANCE Z UKRAJINY
- národný súbor piesní a tancov Cheremosh z Ľvova

19.00 Tombola

20.00 JANO AMBRÓZ Z TELGÁRTU a ľudová hudba Borievka s primášom Igorom Gašparom
♦ programy uvádza: Katarína Birková

ĽUDOVÁ VESELICA - do tanca hrá SAKO

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
Rejdovské dvory - pastiersky U Polovičku, bačovský - u Brehalu, gazdovský - U Lacka, včelársky, remeselnícky U Mihóka, banícky, hasičský, poľovnícky, muzikantský v Skalicu U Vilima,
Múzeum tradičnej ľudovej kultúry v Rejdovej + Z kuchyne starých materí + tradičné výrobky zo salaša + ukážky remesiel + výstavy + rejdovské drevenice + súťaže + Rejdovský šingel + Uviažem si hanúšok + krojované bábiky + tvorivé dielne pre deti + 
jarmok ľudových remesiel + Čestný hosť festivalu - Malý gróf TAŠI z Tašíkova
a jeho rozprávkoví kamaráti
                                                                             ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ
VSTUPNÉ sobota
amfiteáter dospelí: 4.- €
deti, študenti, dôchodcovia 2.- €
Prijímame kultúrne poukazy

 

 

Čítať 3536 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!