×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/gkpd/kniha
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/gkpd/kniha
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 06 september 2010 14:11

Príďte sa pozrieť do Gemerskej knižnice P. Dobšinského na výstavu o tom „Ako sa robí kniha“ Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pozvánka na slávnostné otvorenie výstavy Ako s roí kniha, ktoré bude 10. septembra o 10.00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.Dom Matice slovenskej v Rožňave v spolupráci s Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave pozývajú záujemcov na výstavu „Ako sa robí kniha“, ktorá bude inštalovaná od 10. septembra 2010 do 6. októbra 2010 v priestoroch Gemerskej knižnice P. Dobšinského, na Lipovej ulici č. 3 v Rožňave. Slávnostné otvorenie výstavy bude 10. septembra 2010 o 10.10 hod.
Akože by mohlo stačiť Smelému Zajkovi, že raz videl svet? Veď sa mu v ňom tak dobre vodilo, že si vyslúžil auto aj nevestičku. Akože by mohol doma obsedieť a akože by sa mohol vo svete strachovať?

Svoju mladú žienku poučil, že keď si zajac natiahne nohavice, nemusí sa ani horára báť – a už sa im cesta míňala. Viedla ich cez potok, cez more, cez Turecko až do africkej púšte. Nebolo to nikde bez nebezpečenstiev, ale Smelý Zajko bol aj Zajko slávny. Slávna je aj knižka o ňom. Deti ju čítajú už vyše sedemdesiat rokov a všetkým sa páči."
Knihy majú veľký význam pre nás všetkých, ani si to neuvedomujeme. Kniha skrýva plno zážitkov, napätia, dobrodružstva, ale aj plno ponaučenia. Kniha je malý poklad. Škoda len, že moderné a technické vymoženosti dnešného sveta knihu zatláčajú do úzadia, ale vieme vôbec ako sa robí kniha? Vieme koľko hodín venuje autor na spracovanie podkladov, aby vznikla kniha? A aká je cesta rukopisu od jeho zrodu z pera autora cez prevzatie knihy vydavateľstvom, cez typografickú úpravu a prácu s textom, výber papiera až po tlačiarenské a knihárske práce? Máte záujem to zistiť? Ak áno, príďte sa pozrieť na našu výstavu a zažijete aj kus histórie.

Zlatica Halková

{gallery}kultura/gkpd/kniha{/gallery}

Čítať 2466 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:40