Vytlačiť túto stránku
piatok, 11 júl 2014 11:37

Prvú prázdninovú výtvarnú stredu v galérii zamerali na SECESNÝ PLAGÁT

Napísal(a) Gabriella Badin a Anna Lachová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv secesne DSC09518aV letných prázdninových mesiacoch sme v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave pripravili pre záujemcov aj v tomto roku zaujímavý program pod názvom Výtvarné stredy v Galérii – krása secesie. Každú júlovú stredu budeme pracovať inými technikami, zodpovedajúcimi obdobiu secesie.
Projekt Výtvarné stredy v Galérii - krása secesie je voľným pokračovaním doterajších podobných projektov, ktoré prebehli mimoriadne úspešne, a preto nás ďalej inšpirovali prehĺbiť znalosti detí aj v ďalších témach, resp. odvetviach výtvarného umenia, ktoré sa konkrétne viažu k nášmu mestu, resp. k nášmu múzeu.
Túto stredu sme sa zamerali na tvorbu secesných plagátov.
Keďže v Európe toho času prebieha množstvo výstav s oživenou témou secesie, pred samotnou tvorbou sme sa s deťmi porozprávali o živote secesných umelcov a o ich dielach, premietli sme im zaujímavé a poučné prezantácie a poukázali sme na to, ako vplývajú jednotlivé secesné prvky na dnešného moderného človeka.

Prostredníctvom prezentácie sa záujemcovia dozvedeli aj o tom, že najväčší vývoj plagátov bol zaznamenaný v 19. storočí v období secesie, kedy sa dovtedy len hlavne slovami popísaná plocha premenila na veľkú, farebne nápadnú plochu,

doplnenú jednoduchou informáciou o podujatí. Veľkými priekopníkmi secesnej plagátovej tvorby boli Alfons Mucha, Gustav Klimt a Henri de Toulouse-Lautrec. 

Keďže plagátová tvorba ide do zabudnutia vďaka moderným informačným systémom, chceli sme túto výtvarnú techniku ukázať deťom a rozvinúť ich fantáziu. Na našom podujatí sa deti oboznámili s vývojom a ukážkami secesných plagátov a sami si vytvorili svoj secesný plagát. 
Menšie deti pracovali pomocou šablón a väčšie deti si vyrobili plagát sami, podľa predlôh.
O podujatie bol veľký záujem a deti sa pri tvorbe aj navzájom krásne inšpirovali. Vznikli zaujímavé plagáty, ktoré budú vystavené na spoločnej finálnej výstave.
Ďalšiu stredu sa budeme venovať linorytovej tvorbe inšpirovanej dielami známych umelcov, rožňavských rodákov, bratov Tichyovcov. 
Akciu podporili: Nadácia Orange, Mesto Rožňava a spoločnosť STEFE.
Gabriella Badin a Anna Lachová

picasa_albumid=6034746967652239585

 

Čítať 3530 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42