sobota, 13 júl 2013 14:39

Rožňavské radiály aktívne partnerské prepojenia vzájomnej spolupráce Doporučený

Napísal(a) jCs
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, Galéria Baníckeho múzea v Rožňave, Občianske združenie Otvor dvor, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, vystavujúci umelci a prizvaní teoretici výtvarného umenia si Vám dovoľujú predstaviť projekt: ROŽŇAVSKÉ RADIÁLY - Cyklus výstav súčasného umenia pre Galériu Baníckeho múzea v Rožňave.
Zámerom projektu je iniciácia vzniku a podpora dlhodobej udržateľnosti výstav súčasného výtvarného umenia v Galérii baníckeho múzea v Rožňave. Programová náplň projektu cielene prepája výstavné podujatia so sprievodnými edukačnými aktivitami, zameranými na prezentáciu žánrovej a druhovej pestrosti súčasnej výtvarnej tvorby na Slovensku. Základným cieľom projektu je usporiadať v priestoroch Galérie baníckeho múzea v Rožňave 6 výstav, ktoré budú mapovať široké spektrum súčasného výtvarného umenia na Slovensku. Súčasťou výstav renomovaných a etablovaných tvorcov bude pre regionálne prostredie nezvyčajná, atraktívne koncipovaná,

a súčasne odborne garantovaná ponuka aktivít galerijnej pedagogiky (komentované prehliadky, tvorivé dielne, odborné prednášky a kritické diskusie), ktoré verejnosti priblížia tvorbu zúčastnených autorov, ale aj všeobecnejšiu problematiku súčasného výtvarného umenia. Tieto stretnutia s reflexiou výtvarného umenia sú neoddeliteľnou súčasťou realizovaného projektu a ich cieľom je iniciovať výchovu k umeniu a výchovu umením. K projektu patrí aj tvorba obrazovo-textového katalógu celého podujatia v podobe odbornej neperiodickej publikácie s dokumentačným fotografickým materiálom naviazaným na prezentované aktivity. Dôležitým cieľom projektu je iniciácia vzniku siete kooperúcich inštitúcií z prostredia súčasného výtvarného umenia s dôrazom na propagačno-pedagogickú líniu projektu.
Názov Rožňavské radiály sme zvolili s ohľadom na fakt, že Rožňava je síce okresné mesto s významnou kultúrnou minulosťou, ale na mape súčasného výtvarného umenia sa nachádza skôr v pozícii periférie. Tento smutný fakt veľmi nemení ani konštatovanie, že Rožňava a jej blízke okolie je rodiskom, či "domovskou adresou" pomerne vysokého počtu súčasných etablovaných výtvarných tvorcov staršej (napr. Erna Masarovičová), strednej (napr. Adam Szentpétery), a najmä najmladšej generácie (napr. Dávid Baffi, Erik Šille, Vlasta Žáková). 
Výraz "radiála", ktorý v názve projektu označuje spojnicu medzi "stredom" a "okrajom", má zdôrazňovať a prehĺbiť význam vzniku dôležitých sieťových prepojení medzi centrami a perifériami, a to prepojení obojsmerných. Rožňava je mesto s výrazným a poľutovaniahodne nevyužitým ľudským potenciálom a to nielen v rámci najmladších generácií, v ktorých bol vždy záujem, ak nie priamo "hlad", po kultúrnej produkcii presahujúcej štandardnú ponuku masových komunikačných prostriedkov. Je pochopiteľné, a na tomto mieste aj zbytočne zdôrazňované, že takáto potreba nemohla a ani naďalej nemôže byť saturovaná z výhradne miestnych zdrojov.
Súčasťou a druhým plánom projektu Rožňavské radiály je preto vytvorenie aktívnych partnerských sieťových prepojení, zabezpečujúcich vzájomnú spoluprácu a participáciu medzi subjektami a inštitúciami slovenského "sveta umenia". Konkrétne pôjde o zosieťovanie a spoluprácu najmä medzi Galériou Baníckeho múzea v Rožňave a vysokými výtvarnými školami, predovšetkým v oblasti zabezpečenia teoreticko-kritickej reflexie, galerijnej pedagogiky a v ďalšej organizačno-odbornej podpore pripravovaných výstav. Plánovaná je spolupráca so všetkými tromi výtvarnými vysokými školami. Prioritná orientácia na vysoké školy je spôsobená jednak geografickou blízkosťou Fakulty umení Technickej Univerzity v Košiciach, ale najmä personálnymi (opäť rodáckymi) prepojeniami na Katedru teórie a dejín umenia Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave. Zo zoznamu partnerov nebude vynechaná ani Akadémia umení v Banskej Bystrici. Predpokladáme, že zoznam partnerov a spolupracovníkov v kooperačnej sieti sa bude v priebehu realizácie projektu rozširovať o ďalšie subjekty a inštitúcie slovenského výtvarno-umeleckého prostredia. 
Projekt Rožňavské radiály je realizovaný vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.    
Slávnostná vernisáž projektu Rožňavské radiály a zároveň aj prvej pilotnej výstavy TRAJA Z JEDNÉHO MESTA, na ktorú si Vás všetkých dovoľujem srdečne pozvať, sa uskutoční 18. 7. 2013 o 17.00 hod. vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea na Námestí baníkov 25 v Rožňave. Vystavujúci sú mladí renomovaní a na slovenskej výtvarnej scéne etablovaní tvorcovia - rožňavskí rodáci Vlasta Žáková, David Baffi a Erik Šille. Tešíme sa na Vašu účasť a spoločné dobrodružstvá vo svete výtvarného umenia!
Za organizátorov projektu
riaditeľ Baníckeho múzea
Mgr. Jozef Csobádi  

RÁMCOVÝ PROGRAM VÝSTAVNÝCH PODUJATÍ:

1 - výstava: 18. júl - 15. august 2013
TRAJA Z JEDNÉHO MESTA
Vystavujúci: Mgr.Art. Dávid Baffi, Mgr.Art. Erik Šille, Mgr.Art. Vlasta Žáková
Teoretická reflexia: Mgr. Norbert Lacko

2 - výstava: 15. august - 12. september 2013
POSTFOTOGRAFIKA
Vystavujúci: Mgr.Art. Róbert Makar, ArtD., Mgr.Art. Rastislav Sedlačík, ArtD., Mgr.Art.  Kateřina Václavková
Teoretická reflexia: Mgr. Silvia L. Čúzyová, PhD.

3 - výstava: 12. september - 10. október 2013
GEOMETRIA A GEOMETRIZMY
Vystavujúci: Mgr.Art. Peter Králik, doc. Adam Szentpétery, akad. mal., Mgr.Art. Ján Vasilko
Teoretická reflexia: Mgr. Ľuba Belohradská

4 - výstava: 10. október - 7. november 2013
DOMÁCE VIDEO
Vystavujúci: Mgr.Art. Enrik Bistika, Mgr.art. Peter Barényi, Mgr.Art. Pavlína Fichta Čierna
Teoretická reflexia: Mgr. art. Nóra Ružičková, ArtD.
.
5 - výstava: 7. november - 28. november 2013
MEDZIMÉDIÁ
Vystavujúci: prof. Daniel Fischer, akad. mal., Mgr.Art. Martin Špirec, Rastislav Podhorský
Teoretická reflexia: Mgr. Jana Geržová

6- výstava: 28. november 2013 - 20. december 2014
PREDČASNÁ RETROSPEKTÍVA
Vystavujúci: Mgr.Art. Radovan Čerevka, Mgr.Art. Tomáš Makara, Mgr.Art. Peter Vrábeľ
Teoretická reflexia: Mgr. Ivana Komanická, PhD.

REALIZÁTOR PROJEKTU:

Banícke múzeum v Rožňave
Námestie baníkov 25, 048 01, Rožňava
Kontaktná osoba: Mgr. Jozef Csobádi – riaditeľ múzea
e-mail:
tel.: 058 / 734 37 10, fax.: 058 / 788 11 22
www.banmuz.sk

INICIÁTOR A SPOLUREALIZÁTOR PROJEKTU:

Otvor dvor o. z.
Čučmianska 19, 048 01 Rožňava
Kontaktná osoba: Rado Kovács - tel.: 0908 356 219
                            Tomáš Székely - tel.: 0905 950724
e-mail:
http://otvordvor.wordpress.com/
https://www.facebook.com/OtvorDvor

PARTNER PROJEKTU:

Vysoká škola výtvarných umení
Hviezdoslavovo nám. 18, 814 37 Bratislava 1
Kontaktná osoba pre projekt Rožňavské radiály:
Mgr. Norbert Lacko
e.mail:
tel.: 0908 520 720
www.vsvu.sk

{jcomments on}

 

Čítať 2344 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!