×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/rng10
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/rng10
Vytlačiť túto stránku
utorok, 20 november 2012 11:00

Roztratené zrnká sa predstavia v Revúcej vo folklórnom programe Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 23. novembra 2012 o 17.00 sa v Divadelnej sále Domu kultúry v Revúcej uskutoční folklórny program Roztratené zrnká v rámci rovnomenného projektu podporeného v roku 2012 aj Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky. Cieľom projektu je napomáhať snahe o koncepčnú výskumnú činnosť tradičnej ľudovej kultúry Gemera – Malohontu a prispievať k jej prezentácii a popularizácii. Výsledkom sú už tri scénické spracovania uvedené v rámci Gemersko-malohontských

folklórnych slávností v Klenovci.  
Prostredníctvom výskumu sa od roku 2010 podarilo zaznamenať predovšetkým spomienky, zaujímavé príbehy (hodnotné nielen po obsahovej stránke, ale aj ako súbory nárečových výrazov, slovných spojení, obrazov,...); objaviť niekoľko výnimočných rozprávačov, spevákov a interpretov hry na hudobné nástroje; dokonca aj niekoľko nových piesní. Tiež sa podarilo „tak trochu“ prispieť ku vzniku jednej folklórnej skupiny a obnoveniu činnosti ďalšej.
Tento rok boli na Gemersko-malohontských folklórnych slávnostiach prezentované výsledky výskumu z mestskej časti Revúca – Revúčka a z obce Muránska Zdychava.
Program sa stretol s pozitívnymi ohlasmi, preto sa Gemersko-malohontské osvetové stredisko v spolupráci s Mestským kultúrnym stredisko v Revúcej rozhodli uviesť jeho voľné pokračovanie, v ktorom sa predstaví mestská časť Revúčka so svojimi rozprávačmi a novovznikajúcou folklórnou skupinou. Ako hosť programu vystúpi Detský folklórny súbor Lykovček z Revúcej. Všetci ste srdečne pozvaní.
Jaroslava Jelchová

{jcomments on}

Čítať 2474 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45