utorok, 27 máj 2014 18:32

Školiteľské aktivity pre folkloristov horného Gemera

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv 004aV nedeľu 18. mája 2014 Gemerské osvetové stredisko v Rožňave uskutočnilo prvé stretnutie Cyklického školenia pre vedúcich folklórnych kolektívov. Pod vedením Mgr. art. Martina Urbana, PhD. sa prítomní oboznámili s témami, ktoré najviac využijú vo svojej práci vo folklórnom súboroch a skupinách. V úvode prítomní predstavili kolektívy v ktorých pracujú, svoju pozíciu, metódy práce a zámery do ďalšej činnosti. Po teoretickej príprave pristúpili k praktickej časti, účastníci si vyskúšali rôzne formy, prístupy a postupy od námetu k inscenovaniu programu, resp. choreografie.
Lektor zvlášť kládol dôraz na prácu s interpretom, vytváranie spolupráce a vzájomnej dôvery medzi vedúcim či choreografom a členom súboru. Priblížil im aj cvičenia ako udržať pozornosť interpretov, viesť ich k spolupráci, ku kolektívnemu cíteniu a zodpovednosti. V ďalšej časti rozvinul tému potreby rytmických cvičení pre správne dýchanie, uvoľnenie, ale aj podporu sústredenia sa či fantázie a predstavivosti členov.
rv 006rv 005rv 004rv 0003rv 002Možnosť rozšíriť si svoje poznatky využilo 24 vedúcich, choreografov a členov folklórnych súborov a skupín z okresu. Druhá časť sa uskutoční v jesenných mesiacoch.
Cyklické školenie vedúcich folklórnych kolektívov sa uskutočnili s podporou Ministerstva kultúry SR. 


Mária Ferenczová
Foto: archív GOS

 

Čítať 2079 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!