sobota, 28 september 2013 12:59

Stretnutie s exkluzívnym hosťom Andrejom Hrycom v knižnici a jeho Inventúra ...a čo s ňou?

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a vydavateľstvo SLOVART pripravili pre širokú verejnosť 16.októbra 2013 o 16.30 hod. v priestoroch knižnice stretnutie s vynikajúcim slovenským hercom filmového plátna i divadelných dosiek Andrejom Hrycom.
Andrej Hryc sa narodil v Bratislave, kde vyštudoval VŠMU divadelnú fakultu, odbor herectvo u L. Chudíka a prof. J. Budského. Ako divadelný herec pôsobil v Štátnom divadle v Košiciach a na Novej scéne v Bratislave. V roku 1992 založil rádio TWIST a stal sa jeho generálnym riaditeľom. V roku 1998 bol vymenovaný vládou Seychelskej republiky za Honorárneho konzula na Slovensku. V období 1999 – 2002 bol poradcom ministra kultúry SR.
Ako herec účinkoval v desiatkach hraných filmoch, divadelných predstavení, v stovkách televíznych inscenácií. Svoje herecké majstrovstvo prepožičal prostredníctvom dabingu mnohým postavám. Významným bol pre neho rok 1975 a Sebechlebskí hudci.

Odštartoval kariéru, ktorou sa dostal do povedomia divákov, fanúšikov i fanyniek. Tisícročná včela, Utekajme, už ide!, Kamarád do deště, Na krásnom modrom Dunaji, Černí baróni...
„Andy“ Hryc, ako ho mnohí volajú, začiatkom tohto roka krstil svoju autobiografiu INVENTÚRA. Pôvodne to mala byť útla knižočka. Kniha má 57 kapitol a je napísaná na 370 stranách. Ako sám autor povedal „ Keď som sa rozpísal, pochopil som, že odchodom môjho otca na večnosť v roku 1980 naša sága nekončí, naopak nabrala na intenzite, nuž som sa rozpísal.“
História rodiny, detstvo, štúdium, nástup do divadla a život za kulisami, dôležitých desať rokov od prevratu, návrat z Košíc do Bratislavy na Novú scénu, kde pôsobil nielen ako herec, ale i ako jej riaditeľ, legendárna nahrávka jedného telefonického rozhovoru, popularita, politika, či útek z hrobárovej lopaty – to je len veľmi stručný pohľad do knihy, ktorá sa do povedomia dostala aj povestným číslom 740. Je to číslo, ktoré...ale to, a nielen to, Vám už prezradí samotný autor knihy - slovenský herec Andrej Hryc v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave dňa 16. októbra 2013 o 16:30 hod. Srdečne Vás pozývame na prezentáciu knihy INVENTÚRA spojenú s autogramiádou. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1975 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!