Vytlačiť túto stránku
utorok, 25 marec 2014 16:53

Tvorba Štefana Koósa je mimoriadne rozmanitá, sústredená v abstraktných formách, nebráni sa ani krajine a figúre

Napísal(a) Mgr. Angelika Matúšková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs w-pozvanka-koosaDňa 3. apríla 2014 sprístupnia v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote autorskú výstavu Štefana Koósa, ktorá prezentuje výber z tvorby tohto regionálneho výtvarníka. Autor sa v posledných rokoch svojej tvorby vracia k predošlým dielam, ktoré nanovo prehodnocuje a autorsky pretvára podľa aktuálnych impulzov. Mnohé z jeho kompozícií prešli alebo práve prechádzajú autorovou intervenciou, a tým nadobúdajú novú hodnotu a obsah. Výstava je výberom z diela viac ako 30 rokov výtvarne činného autora, ktorý v roku 2013 oslávil životné jubileum - 60 rokov. 
Štefan Koós sa narodil v roku 1953 v Rimavskej Sobote. Študoval na Vysokej škole technickej v Bratislave. Výtvarnej tvorbe sa venuje od roku 1979. Výrazným impulzom a motiváciou pre jeho výtvarný rast boli stretnutia s košickým maliarom Júliusom Jakobym. Priateľské kontakty udržiaval aj s gemersko-malohontskými maliarmi, ako boli István Dúdor a Gabriel V. Kurilla, s ktorým mal istý čas aj spoločný ateliér. Určitú odozvu mali v Koósovej tvorbe aj stretnutia s maľbou Štefana Balázsa a Alexandra Bohóa. Meno Štefan Koósa je spájané aj s počiatkami výtvarného štúdia v Rimavskej Sobote.

Tvorba Štefan Koósa je mimoriadne rozmanitá, sústredená predovšetkým v abstraktných formách, ale nebráni sa ani krajine a figúre. Hlavným motívom a inšpiračným zdrojom je pre neho chaos. Je fascinovaný teóriou chaosu, ako filozofického a matematického problému súčasnej vedy. Umenie je pre neho jedna z ciest, ako sa zorientovať v chaose dnešnej doby a zároveň ukázať cestu iným. V jeho kompozíciách dominuje voľná práca s farbou, veľkorysá línia a škvrna, ktorými sa snaží navodiť atmosféru duchovna a presahu do iných dimenzií. Technikou a štýlom najviac inklinuje k odkazu Jakobyho tvorby, najmä k maľbe z posledných rokov umelcovho života. Okrem maľby sú v Koósovej tvorbe prítomné aj iné techniky (pastel, grafika, lavírovaná kresba), ktoré navzájom rád kombinuje.
Štefan Koós má za sebou pomerne bohatú účasť na kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Samostatné autorské výstavy mal v Rimavskej Sobote, Komárne, Ostrihome, Bratislave a inde. V Gemersko-malohotskom múzeu vystavoval naposledy v roku 2000. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená do 30. júna 2014. 
Mgr. Angelika Matúšková
(historička umenia GMM)

 

 

Čítať 1882 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52