streda, 24 jún 2015 19:53

V Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave sprístupnili výstavu fotografií na tému Festivalové spomienky

Napísal(a) E. Geržová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv festivalove spomienky 1aV Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave pripravili pracovníci Gemerského osvetového strediska na leto bohatú ponuku programov pre všetky vekové kategórie. Okrem iných aktivít je od štvrtka 25. júna 2015 sprístupnená výstava fotografií Festivalové spomienky. 
„Pre priaznivcov folklóru sme okrem tanečno-hudobných podujatí nachystali aj niečo z histórie najväčších folklórnych festivalov v hornom Gemeri, ktoré GOS organizuje. V sále Domu tradičnej kultúry Gemera je nainštalovaných vyše sto archívnych fotografií, sú vybrané z dvoch tematických výstav, ktoré mali svoju premiéru na jubilejných ročníkoch týchto významných podujatí – na 40. Gemerskom folklórnom festivale v Rejdovej a v rámci 20. ročníka zvykov a obyčají Gemera-Malohontu Rok na Gemeri,“ objasňuje zámer Mária Ferenczová, pracovníčka Gemerského osvetového strediska, ktorá obidve výstavy fotografií zostavila. 
Na fotografiách sú zachytené takmer všetky folklórne kolektívy, známe i menej známe osobnosti z folklórnej oblasti, ktoré počas trvania festivalov vystupovali v programoch v Rejdovej, Slavošovciach a Rožňave. Štyridsať rokov je pomerne dlhý časový úsek, a tak sa na niektorých 

snímkach nájdu folkloristi vo svojich najlepších rokoch a neskôr ako zrelí členovia folklórnych kolektívov. 

Výstavou chceme u skôr narodených folkloristov a milovníkov folklóru oživiť spomienky a tým mladším priblížiť začiatky a históriu týchto významných folklórnych podujatí v hornom Gemeri. 
Výstava Festivalové spomienky v Dome tradičnej kultúry Gemera, Betliarska 8, Rožňava potrvá do 11. septembra 2015. Vstup voľný.

 E. Geržová

 

Čítať 1658 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!