×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/rs/vecer
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/stromis/laureat
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/rs/vecer
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/stromis/laureat
pondelok, 23 máj 2011 19:33

V Rimavskej Sobote na folklórnom večere súťažili aj s choreografiou Čardáša z Rožňavského Bystrého Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Dome kultúry v Rimavskej Sobote sa v piatok (20. mája 2011) uskutočnil folklórny večer, na ktorom sa predstavili rimavskosobotské folklórne súbory Rimavan, Háj, detský folklórny súbor Lieskovček a viacerí sólisti speváci a tanečníci.
Úvod programu sa niesol v súťažnom duchu, keďže súčasťou večera bola aj regionálna prehliadka tvorivých choreografií. Diváci mali možnosť vidieť 4 súťažné choreografie: „Prekáračky z Podpoľania“, „Čardáš z Rožňavského Bystrého“, gemerskú choreografiu „Čardáš hraj“ a „Žienski“ tanec z Telgártu.
Porota, v zložení Mgr. Stanislava Zvarová (dramaturgička a riaditeľka Gemersko -malohontských folklórnych slávností –

Klenovská rontouka), Jaroslav Piliarik (tanečník a choreograf FS Sinec z Hnúšte) a Mgr. Ján Lipták (tanečník, choreograf a dlhoročný umelecký vedúci FS Haviar z Rožňavy), odporučila do krajského kola súťaže choreografiu folklórneho súboru Háj – „Čardáš hraj“.
Táto choreografia vznikla v roku 2010 na základe výskumov Národného osvetového centra, Slovenskej akadémie vied a súkromných výskumov manželov Vnenčákovcov. Pracuje s podobnými a odlišnými prvkami čardášov dvoch gemerských dedín – Rejdovej a Gemerskej Polomy. Účinkuje v nej 24 tanečníkov a 8 speváčok. Jej autorkou je Mgr. Marianna Svoreňová.
V nesúťažnom programe sa predstavil detský folklórny súbor Lieskovček s choreografiu „Pecivál kráľom,...“. Predstavili sa tiež sólisti speváci a tanečníci, medzi nimi aj Andrej Sýkora a Soňa Moumani, ktorí zatancovali „Čardáš zo Zvolenskej Slatiny“, spracovaný podľa archívneho filmového záznamu, ktorého krátka ukážka bola súčasťou programu. Zatancovali tiež Lucia Zvarová a Jozef Bulka z detského folklórneho súboru Mladosť z Klenovca a zaspievali víťazi obvodného kola súťaže Slávik Slovenska 2011 – Linda Szőkeová, Tomáš Kováčik, Barborka Luptáková, Lucia Janšová a Lenka Ilčíková. Folklórny súbor Rimavan pridal do programu aj nesúťažný tanec – Horehronský dupák a folklórny súbor Háj – Palicový tanec. Na záver si všetci účinkujúci spoločne zaspievali.
O hudobný sprievod sa postarali ľudové hudby pod vedením Miroslava Danihela a Jozefa Jackuliaka, detských spevákov na akordeóne sprevádzala Janka Dobrocká. Na heligónkach zahrali Michal Kyzek a František Poprovský. Program konferovala  Drahuška Plichtová.
Krajská prehliadka tvorivých choreografií, na ktorú postupuje aj choreografia folklórneho súboru Háj – „Čardáš hraj“, by sa mala uskutočniť na jeseň v rámci podujatia Bystrická folklórna Haravara v Banskej Bystrici.
Andrej Sýkora a Soňa Moumani budú s „Čardášom zo Zvolenskej Slatiny“ reprezentovať náš región a kraj na celoslovenskej súťaži sólistov tanečníkov v ľudovom tanci pod názvom Šaffova ostroha, ktorá sa bude konať už tento týždeň, t. j. 27. – 29. mája 2011 v Dlhom Klčove, okres Vranov nad Topľou.
Víťazom a postupujúcim držím palce a všetkým účinkujúcim ďakujem, za to – akým spôsobom dokázali preniesť krásu ľudového umenia na pódium a akým spôsobom ju rozdávali divákom.
Jaroslava Jelchová, GMOS

{gallery}kultura/folklor/rs/vecer{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3298 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!