×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jaskyna/bobacka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jaskyna/bobacka
streda, 29 apríl 2015 19:21

Z galérie sa zrazu stala jaskyniarska športová hala

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
 

rv zem nad hlavou 1aV rámci cyklu výstav súčasného výtvarného umenia Rožňavské radiály 2 v mesiaci apríl sa konala výstava Zem nad hlavou – rožňavská jaskyniarska fotografia, ktorá bola spojená s múzejno-pedagogickými aktivitami. 
Na výstave boli prezentované fotografie významných jaskyniarov staršej generácie – Vojtecha Benického, Ladislava Herényiho, Viliama Rozložníka, Arpáda Abonyiho, Vojtecha Zabariho. Súčasnú generáciu prezentovali Miroslav Hujdič, Jaroslav Stankovič, Milan Kapusta, Tomáš Lázár, Alexander Buzinkay. Vystavené fotografie pochádzajú zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave, Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši (fotografie V. Benického) a zo súkromných archívov jednotlivých autorov. 
Počas aktivít mali deti možnosť podrobnejšie spoznať tematiku jaskyniarstva. Vypočuli si výklad k výstave, pozreli si zaujímavé fotografie, napríklad ako sa dostal v roku 1938 do jaskyne Domica automobil, nechali sa očariť výnimočnosťou Krásnohorskej jaskyne a Silickej ľadnice, pričom spoznali aj zaujímavú, ale nebezpečnú prácu jaskyniarov. Následne si vypočuli prednášku jaskyniara, horolezca a publicistu, autora viacerých monografií RNDr. 

Jaroslava Stankoviča pod názvom Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu - svetové prírodné dedičstvo.

       

Prednášajúci im priblížil štyri najpodstatnejšie dôvody, vďaka ktorým sú jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu súčasťou svetového prírodného dedičstva: výnimočná hustota jaskýň na relatívne malom území, genetická a morfologická pestrosť jaskýň, pestré formy druhotných výplní, výskyt vzácnych jaskynných živočíchov a archeologických nálezov. Na prednáške sa deti okrem iného dozvedeli, ako vznikajú jaskyne v karbonátovom planinovom krase. Napriek tomu, že na predmetnom území je veľký počet objavených jaskýň a krasových javov (už presiahol 1300) v našom okolí je z nich sprístupnených len šesť. Pán Stankovič im vysvetlil s akými zaujímavosťami sa môže návštevník stretnúť v jednotlivých jaskyniach a kto boli ich rv zem nad hlavou DSC 4402objavitelia. Niektoré deti sa aktívne zapojili do diskusie, pretože tieto jaskyne už poznali, iné, inšpirované prehliadkou fotografií na výstave a múzejno-pedagogickou akciou sa rozhodli, že sa budú snažiť ich čím skôr navštíviť. Po výstižnej a náučnej prednáške si deti mohli vyskúšať výstroj jaskyniara v súťaži „Kto sa vystrojí najrýchlejšie?“. Z galérie sa zrazu stala jaskyniarska športová hala, kde si deti navzájom hlasne a emotívne fandili.Aj touto cestou by sme chceli poďakovať RNDr. Stankovičovi za pomoc a spoluprácu pri zviditeľnení nielen našej výstavy, jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu, ale i Svetového prírodného dedičstva.

 

 

Gabriela BADIN

 [cincopa AMPAgicXeERl]

 

Čítať 2160 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!