utorok, 02 jún 2015 12:29

Zaslúžilý umelec József Baska vystavuje v Rožňave, žije v Budapešti, ale v Drnave sa narodil

Napísal(a) Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv baska 01 aPri príležitosti životného jubilea - 80 rokov, sa dňa 28. mája 2015 uskutočnila v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave vernisáž výstavy zaslúžilého umelca Józsefa Basku z Budapešti - Výber z diela. 
Tento úspešný a veľmi známy akademický maliar žije v súčasnosti v Maďarsku, ale je úzko spätý s Gemerom, presnejšie s obcou Drnava neďaleko Rožňavy, v ktorej sa v roku 1935 narodil. Vyštudoval na Maďarskej vysokej škole priemyselného výtvarníctva v Diósgyőri. Po ukončení štúdia v roku 1960 sa následne na škole aj zamestnal a dodnes na nej vyučuje. Od roku 1981 je docentom Grafickej katedry. Hoci začínal realistickými prejavmi, neskôr sa pre jeho tvorbu stala typická abstrakcia s geometrickými formami a nonfiguratívnymi prvkami v sýtej farbe. Jeho diela môžeme nájsť v Národnej Galérii v Budapešti, ale aj v iných maďarských mestách ako Pécs, Szeged alebo Győr a vystavuje ako doma, tak i v zahraničí. 
Na vernisáži sprevádzala umelca jeho manželka aj s dcérou a množstvo priateľov a známych. Na oneskorenej vernisáži privítal návštevníkov poverený riaditeľ Baníckeho múzea Mgr. Martin Kováč. Nasledovala chvíľka poézie v podaní známej maďarskej divadelnej a filmovej

herečky, rodáčky z Rožňavy, Szilvie Sunyovszky, po nej prevzal slovo iniciátor výstavy a zároveň osobný priateľ pána Basku, Ing. František Kardoš. Po tom, ako prítomným priblížil samotného umelca a jeho život pán Károly Karsai, podpredseda primátora budapeštianskej štvrti Lipótváros, prekvapila pani Sunyovszky ďalšieho jubilanta, pána Kardoša, neplánovanou gratuláciou a príhovorom z príležitosti jeho 60. narodenín. Pripojil sa k nej aj bývalý biskup reformovanej cirkvi Géza Erdélyi. Po krátkom príhovore primátora Rožňavy Pavla Burdigu, ktorý sa okrem iného poďakoval organizátorom, nasledovala voľná prehliadka výstavy, ktorú môžete navštíviť do 7. júla 2015. 

Csaba Urban

 [cincopa AIFAKl8eqiB8]

 

Čítať 2064 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!