utorok, 11 august 2015 15:07

Zážitkové centrum SENTINEL v Rožňave – rekonštrukčné práce pokračujú

Napísal(a) Petronela Potoczká
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv bm 2arv bm 1Po presťahovaní všetkých zbierkových predmetov z objektu expozície baníctva a hutníctva Baníckeho múzea v Rožňave, šopy a depozitárov a po príprave areálu nádvoria konečne nastal čas na stavebné rekonštrukčné práce. Po ukončení procesu verejného obstarávania a následnej kontrole, ktoré prebiehalo niekoľko mesiacov, bol objekt 20.7.2015 odovzdaný dodávateľovi, ktorým je združenie SMS Kapa Sentinel: Stavby Mostov Slovakia, a. s. Realizácia projektu má byť ukončená do konca januára 2016 a postup práce bude kontrolovať investor, ktorým je Košický samosprávny kraj.
Združenie SMS Kapa Sentinel, ktorého vedúcim členom je dodávateľ Stavby Mostov Slovakia a.s. so sídlom v Banskej Bystrici, je dcérskou spoločnosťou spoločnosti SMP CZ, ktorá má dlhoročnú tradíciu vo výstavbe a rekonštrukcii mostov, ako aj vodohospodárskych, podzemných a inžinierskych stavieb. Členom združenia je aj KAPA stavebná spoločnosť s. r. o., tiež so sídlom v Banskej Bystrici, ktorá sa zameriava na realizáciu stavieb za účelom efektívneho znižovania energetickej náročnosti. Jej podnikateľskou činnosťou sú fasády, stavebné práce, strechy, krovy, podkrovia, rekonštrukcie, tesárske, búracie

a murárske práce. 

Prenos vzácnej pece 

rv bm 2Posledným (a najhodnotnejším) zbierkovým predmetom, ktorý sa ešte nachádzal v objekte, bola vzácna poľná šachtová pec z 11.-12. storočia. Tento starý typ pece sa používal na redukciu železných rúd od antického obdobia až po 13. storočie a je to jediný originálny exponát tohto druhu v slovenských múzeách. Keďže sa jedná o vzácny a veľmi krehký predmet, jeho prenos bol o to náročnejší. Z jej pôvodného miesta (kde stála od roku 1995), sa pec za pomoci posuvných plošín preniesla pred vchod objektu, odkiaľ ju za pomoci žeriavu preložili na korbu nákladného automobilu. Automobilom bola pec bezpečne prevezená a uložená v externom sklade. Počas trvania celej rekonštrukcie bude uskladnená v priaznivých podmienkach priestorov firmy Vertikal-Solid, s. r. o., za čo majiteľovi touto cestou ďakujeme. 

Ide sa na rekonštrukciu

rv bm 3rv bm 4rv bm 5Práce na rekonštrukcii objektu prebiehajú v plnom prúde. Vnútorné omietky objektu sú obité po strop, čím sa odkrylo pôvodné murivo z tehál s krásnymi prekladmi na priečkach. Po strhnutí pôvodnej podlahy (smolou lepených parkiet),vysekávaním za pomoci tesárskeho kladivka a pajsera, začalo vykopávanie podlahy mini bagrom. Zároveň prebieha odstraňovanie pôvodnej plechovej strešnej krytiny vysekávaním (po kusoch), na ktorú sa potom natiahne drôtená vrstva na kontaktnú fóliu, na ktorú pôjde plechová valcovaná krytina (titán-zinok), ako aj výmena veľmi poškodených strešných trámov. Po dokončení obíjania omietok nasleduje demontáž starých elektrických káblov a ich následná výmena. Po ich výmene dostanú priestory nové stierky, obklady, podlahu, priečky. Intenzívne začala aj práca na výstavbe prístavby galérie. V hrubom obvodovom murive sa pomaly vynára otvor, ktorý bude spájať pôvodný objekt s jeho novou prístavbou a začali sa aj práce na základoch.
Petronela Potoczká

 

Čítať 2076 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!