Vytlačiť túto stránku
sobota, 09 október 2010 16:52

Život vtákov v Dunajských luhoch môžete spoznať i na výstave v Rožňave Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Život vtákov v Dunajských luhoch je názov interaktívnej slovensko-maďarskej výstavy, ktorá je od 5. októbra 2010 do 28. októbra 2010 sprístupnená v Galérii Baníckeho múzea na Námestí baníkov v Rožňave. Výstava je tvorená viacerými interaktívnymi prvkami, ktoré predstavujú ukážky biotopov, rastlín a živočíchov na obidvoch brehoch Dunaja. Na výstave môžete vidieť ručne maľované panely s motívmi lužných lesov, lúk a mokradí, drevené makety vtákov Dunaja v životnej veľkosti, magnetický panel – tvorivá hra so živočíchmi v ich prirodzenom prostredí, veľké puzzle 1,5 m2 – satelitná mapa slovenského Žitného ostrova a maďarského Malého žitného ostrova, kruhové puzzle – spoločenská

hra, obojstranný monitor so slúchadlami z jednej strany rozhovory s obyvateľmi Podunajska, z druhej strany spoznávanie vtáčieho spevu. Výstava je realizovaná v rámci projektu LIFE NAT/SK0007707 Ochrana populácií ohrozených druhov vtáctva v prirodzených biotopoch vnútrozemskej delty Dunaja. Organizátormi výstavy sú ŠOP SR, NP Slovenský kras Brzotín a Banícke múzeum Rožňava. Vstup je voľný.
CHKO Dunajské luhy sa nachádza v južnej časti Žitného ostrova priliehajúcej k starému korytu rieky Dunaj. Táto chránená krajinná oblasť je zapísaná do Zoznamu mokradí medzinárodného významu, a patrí k najväčším vnútrozemským riečnym deltám v Európe. Vyskytujú sa tu vzácne druhy vtákov, ako napríklad orliak morský, beluša malá a volavka purpurová a aj z tohto dôvodu je slovensko-maďarský úsek Dunaja medzinárodne významným vtáčím územím (IBA).
Výstava je putovnou slovensko-maďarskou výstavou, ktorá vás hravou formou informuje o tom, kde sa táto chránená oblasť nachádza, aký je jej význam a predstaví vám rastlinnú a živočíšnu ríšu Dunajských luhov.

(Maj Gemer)

{jcomments on}

Čítať 3243 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:08