Vytlačiť túto stránku
sobota, 17 október 2015 11:20

Na Gemerskej podkovičke sa stretli detské folklórne súbory Gemera a Malohontu

Napísal(a) Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra gp 2015 1aPiatok 16. október 2015 patril v Revúcej detským folklórnym súborom Gemera-Malohontu a pamiatke Evky Skalskej, zakladajúcej členky a dlhoročnej vedúcej detského folklórneho súboru Lykovček. V Mestskom dome kultúry sa totiž konal festival detských folklórnych súborov, pod názvom Gemerská podkovička, ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a ktorý zorganizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Revúcej. Stretli sa na ňom detské folklórne súbory Lykovček z Revúcej, Mladosť a Zornička z Klenovca, Hájik a Lieskovček z Rimavskej Soboty a DFS Čížiček z Tisovca.

UCTENIE PAMIATKY, TVORIVÉ DIELNE, FOLKLÓRNY PROGRAM

O 10:00 hodine sa deti zo základných škôl v spoločenskej miestnosti Alfa a na javisku zúčastnili hudobno-tanečných tvorivých dielní, v rámci ktorých ich lektori oboznámili s ľudovými tancami, piesňami, odievaním, hudobnými nástrojmi a zvykoslovím Gemera – Malohontu. O 13:00 hodine si účastníci festivalu uctili pamiatku p. Evky Skalskej pri jej hrobe a zároveň si pripomenuli jej deviate výročie úmrtia. Práve

Evka Skalská svojou činnosťou významne prispievala k folklórnemu životu na Gemeri – Malohonte. V podvečerných hodinách (o 17:00hod) sa v divadelnej sále Mestského domu kultúry konal pre verejnosť spoločný program všetkých zúčastnených detských folklórnych súborov.

Tento podvečer patril všetkým tým, ktorí s láskou udržiavajú a prezentujú folklórne bohatstvo Malohontu a Gemera. Nech sa svet okolo nás mení akokoľvek prudko a prevratne, folklórne dedičstvo stále ostane tou pevnou, stálou hodnotou, zázemím a istotou. Našim poslaním je nájsť tú krásnu niť, ktorá nás spája s našou dedovizňou, utkávať z nej obraz o našej minulosti. Byť súčasťou večného letokruhu prírody, večným súkolím prúdu života. Objavovať, uchovávať a odovzdávať krásu ľudového dedičstva. Ťažká, ale vďačná úloha. Preto je potrebné a dôležité poďakovať všetkým účinkujúcim, lektorom, vedúcim detských folklórnych súborov i organizátorom, že tento vzácny dar - duchovné, tanečné a piesňové bohatstvo slovenského ľudu už roky zveľaďujú. Nech naše srdcia naplnia krásou tradícií pokolení, pamäťou ľudu, prameňom a žriedlom poznania.
Mgr. Martina Urbanová
foto P. Poboček

 

[cincopa AgNAw-8xnHAK]

 

Čítať 1985 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 12:53