piatok, 30 október 2015 16:43

László Kelemen a jeho doba

Napísal(a) Petronela Bodnárová a Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kelemen lPri príležitosti 12. ročníka Gemerských kultúrnych dní sa vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave konala vo štvrtok 15. októbra 2015 vernisáž výstavy pod názvom László Kelemen a jeho doba. Autorom výstavy je Košické divadlo Thália, ktoré ju zorganizovalo pri príležitosti 45. výročia svojho vzniku.
Výstava je venovaná Lászlóovi Kelemenovi (1732 – 1814), prvému maďarskému divadelnému režisérovi a

dramatikovi, zakladateľovi prvej maďarskej profesionálnej divadelnej spoločnosti vedenej pod záštitou grófa Pála Radayho. Riaditeľom divadelnej spoločnosti bol v čase od roku 1791 do roku 1792 práve Ladislav Kelemen. Výstava je zameraná aj na celkový vývoj maďarského divadelníctva na území vtedajšieho Horného Uhorska. Časť výstavy zaznamenáva vývoj Košického divadla Thália, ktoré začalo svoju činnosť 29. novembra 1969.

Bannerová výstava je doplnená o fotografie, makety kulís a dokonca aj o skutočný ženský herecký kostým dobových šiat (šitý na mieru konkrétnej herečke). Pre Rožňavčanov je určite veľmi zaujímavá zmienka o tom, že postavenie prvého maďarského divadla bolo plánované práve v našom meste. Žiaľ, tento plán sa neuskutočnil a divadlo, kaviareň a tanečná sála bola napokon postavená v Košiciach. S jej výstavbou sa začalo v roku 1787 a stavba bola odovzdaná v roku 1790. Zmienku o plánovanom rožňavskom divadle potvrdzuje vystavená maketa divadelnej sály a javiska, pôdorysy jednotlivých poschodí divadla a detailný popis celkového objektu.
Na slávnostnej vernisáži so svojimi príhovormi nechýbali primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga, riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič ani pán Július Spišák, manažér Košického divadla Thália. Niekoľko slov povedala aj pani Kristína Péter, programový manažér divadla Thália, ktorá je jedným z kurátorov výstavy a s pánom Spišákom sú navrhovatelia výstavy a grantu. Nechýbala ani pani Mária Zsemlicska, predsedníčka Oblastného Výboru Csemadok Rožňava ako aj pani Alžbeta Füzéková, predsedníčka organizácie.
Výstavu si môžete pozrieť do 4. novembra 2015.
Petronela Bodnárová a Csaba Urban

 

Čítať 3266 krát Naposledy zmenené sobota, 31 október 2015 13:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!