Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 12 november 2015 11:12

Pozvanie na 21. ročník osláv zvykov a obyčají Rok na Gemeri

Napísal(a) Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rok na gemeri 21bOrganizátori podujatia Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a mesto Rožňava Vás srdečne aj tento rok pozývajú v dňoch 18.- 21. novembra na ďalší, už 21. ročník osláv zvykov a obyčají Rok na Gemeri, ktorý sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu.
Tohtoročný festival sa začína už v stredu 18. novembra a bude obohatený o rôzne sprievodné aktivity, keďže aj tohto roku sa dočkal inovatívnych zmien. Bohatý sprievodný program pre deti ale aj pre dospelých sa uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera.

„V stredu 18. novembra

sa bude konať ďalší z cyklov folklórnych večerov pod názvom U nás taká obyčaj, kde sa predstaví folklórna skupina Bučina z Pače. Pre tento večer skupina pripravila obrad tlačenia kapusty v pačanských rodinách obvyklým spôsobom, ktorý sa v minulosti dodržiaval v každej rodine. Avšak už ráno od 8.30 hod. počas troch dní v našich priestoroch čakajú na deti z rožňavských škôl tvorivé dielne venujúce sa tradičným remeslám. Každé dieťa si okrem silného zážitku z práce na hrnčiarskom kruhu, krosnách, či s drevom odnesie aj vlastnoručne zhotovený tradičný výrobok. Počas týchto dní si zopakujú aj pohybové aktivity v rámci projektu Gemer tancuje II,“ uvádza pracovníčka GOS Mária Hlaváčová.

19. novembra po skončení detských tvorivých dielní

vystriedajú tieto pracovné stoličky dospelí milovníci tradičného remesla, ktorí sa budú môcť priučiť v tkáčskej dielni navíjať osnovy na krosná. Vo večerných hodinách sa bude kine Apollo v Dome tradičnej kultúry Gemera premietať pôvodný slovenský hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami, kde si priaznivci hudobno-tanečného umenia prídu na svoje.

„V piatok 20. novembra sa bude už od rána pracovať

v detských dielničkách tradičných remesiel a o 14.00 hodine prostredníctvom folklórnych kolektívov ožije átrium Domu tradičnej kultúry Gemera, ktoré sa premení na malé folklórne mestečko plné dobrej nálady a gemerských špecialít. Večer o 18.00 hodine slávnostne otvoríme výstavu fotografií svadobných krojov fotografa Jozefa Spišáka s názvom I partu i veniec pre teba mládenec „ vymenúva bohatý sprievodný program Mária Hlaváčová.

Sobota 21. novembra bude už tradične patriť galaprogramu

s názvom „Čo starí pamätajú, mladí zachovajú“, ktorý začne o 17.00 hodine v divadelnej sále OKC v Rožňave. V dvojhodinovom programe pod režijnou taktovkou Andreja Sýkoru sa predstaví 15 folklórnych kolektívov. Folklórne skupiny Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Genšenky z Honiec, Gočovan z Gočova, Hôra z Rejdovej, Hrabina z Nižnej Slanej, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Radzim z Vyšnej Slanej, Slanka z Nižnej Slanej, Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy, Stromíš z Vlachova, folklórne súbory Dubina z Rožňavy, Gemer z Dobšinej, Haviar z Rožňavy. Hosťom programu 21. ročníka festivalu bude folklórny súbor Rimavan z Rimavskej Soboty. Hovoreným slovom bude program sprevádzať Katarína Birková.
Záujemcovia si môžu vstupenky zakúpiť v pokladni divadla Actores.
Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Košického samosprávneho kraja.
Kontakt:
Mgr. Mária Hlaváčová, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave , +421 902 268 294

 

Čítať 5692 krát Naposledy zmenené piatok, 20 november 2015 18:55