utorok, 01 december 2015 18:42

Výstavnú sezónu Baníckeho múzea v Rožňave za rok 2015 ukončili vernisážou diel výtvarníkov Akadémie Rovas

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

enRA DSC 9329 1aVýstavnú sezónu Baníckeho múzea v Rožňave za rok 2015 sme ukončili 24. novembra vernisážou diel výtvarníkov Akadémie Rovás, za účasti priateľov, záujemcov a sympatizantov. Výstavu otvoril riaditeľ múzea Mgr. Pavol Lackanič, ktorý privítal účastníkov, ale obzvlášť prítomných autorov: Mgr. art. Otta Szabóa, Tímeu Tóth, Józsefa Borsó Borisszu, Oskara Kovácsa, Astridu Kiss a Radoslava Repického. Následne odovzdal slovo kurátorke výstavy Ágnes Kovács. Z jej slov sme sa dozvedeli, že eNRA - výtvarníci medzinárodnej tvorivej komunity Rovás (eNRA vznikla v roku 2012 na základe požiadavky medzinárodnej tvorivej spolupatričnosti) vystavujú v našich priestoroch už tretí krát, čo svedčí o vzájomnej plodnej spolupráci medzi múzeom a akadémiou.

V tomto roku máme možnosť vidieť diela 20 výtvarníkov, ktorí pochádzajú zo Slovenska, Sedmohradska, Maďarska a Vojvodiny. Ich diela prezentujú tvorivú prácu z letných umeleckých táborov, v ktorých sa realizujú kurzy a viacdňové workshopy v odboroch výtvarná výchova, grafika, sochárstvo, intermediálne umenie. Tábory sa konajú v Sedmohradsku – v Rimetea a Ghimes Faget, v Maďarsku v Tihanyi, ako aj na Slovensku v Silickej Jablonici. Účastníci táborov sú umelci, pre ktorých sú odborné vedomosti rovnako dôležité, ako umelecká hodnota vytvorených diel.
Veríme, že naša spolupráca s Akadémiou Rovás bude pokračovať aj naďalej. Autorom vystavených diel prajeme veľa tvorivých síl a nápadov.
Výstavu si môžete pozrieť do 15. januára 2016.
Gabriella Badin
Foto: Ingrid Liptáková a Gabriella Badin

 

Čítať 2002 krát Naposledy zmenené utorok, 01 december 2015 19:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!