streda, 09 december 2015 13:38

Gemersko-malohontské múzeum ponúka výstavu výtvarných diel mladého výtvarníka Zoltána Agócsa

Napísal(a) Mgr. art Daša Klapitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

agocz z image 1Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote na záver roka ponúka výstavu výtvarných diel mladého výtvarníka Mgr. art. Zoltána Agócsa (1988, Čakanovce, okr. Lučenec), čerstvého absolventa Ateliéru klasických maliarskych disciplín prof. Ľudovíta Hološku, na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Kurátorkou výstavy je Mgr. art Daša Klapitová. Vernisáž výstavy sa uskutoční 17. decembra 2015 (štvrtok) o 17:00 hod. v priestoroch múzea. Otvorenie výstavy spríjemní hra na klavír v podaní študenta košického konzervatória Richarda Jambricha a šálka vianočného punču. Autor výstavy sľubuje umelecký zážitok, aj prekvapenie.

„Zobrazovanie priestorových zákonitostí, uchopenie pocitu z priestoru, práca vreálnom čase a priestore,tosú parametre zúčastňovania sa celého subjektívneho bytia, teda prepis priestoru priestorom vpriestore".(AGÓCS, Z.Priestor života-život priestoru.2014, s. 33)

Úvodná myšlienka Zoltána Agócsa o vzťahu života a umenia výstižne definuje podstatu jeho maliarskej práce, vychádzajúcej zosamotného uvedomenia si priestoru, v ktorom sa autor nachádza (a ktorého je súčasťou), jeho parametrova významových rovín, ktoré na seba prirodzene nabaľuje v tvorivom myšlienkovom procese. Práve umelcovi vlastné divergentné myslenie je dôležitou podmienkou vzniku malieb, zosobňujúcich (zhmotňujúcich) myšlienkovú transformáciu videnej reality, v ktorých všetky stavebné výrazové prvky podliehajú cieľu vzájomne prepojiť rôzne kontexty života, neraz s prvkom irónie či nadsádzky. Kontextualita a vzťah priestoru a plochy sa tak stávajú podmienkou vzniku Agócsových diel, tematicky na seba nadväzujúcich, nozároveň salíšiacich svojim formálnym a výrazovým prevedením.

Z dôležitých stavebných prvkov obrazov možnspomenúť konštruovanie priestoru v zmysle odhalenia jeho geometrickej skladby a priestorových parametrov v spojitosti s myšlienkovou analýzou priestorových prvkov (krabica ako základný stavebný prvok kompozícií, elementárne ohraničenie priestoru), dekonštrukciu iluzívneho priestoru v podobe prepisu jedného motívu cez druhý či už postupom maliarskym alebo kolážovaním výstrižkov z časopisu, či postupné prestupovanie priestorovej hmoty do farebnej škvrny alebo jej úplný rozklad v podobe farebných stekancov. Nezanedbateľný je aj častý prvok scénickosti, v zmysle polemizovania nad priestorom a jeho výrezom ako nad živou divadelnou scénou či kulisou, čo výrazovo umocňuje biele ohraničenie motívu na obrazovej ploche. Kompozičný prvok figúry tu potom často vystupuje v úlohe bábky či herca a priestorové atribúty pripomínajú rekvizity danej scény, odpozorovanej z reálneho výrezu životného priestoru.

Maľbou na plátno ohraničeného formátu prepisuje autor reálny výsek daného priestoru do dvojdimenzionálneho maliarskeho jazyka, obohateného osubjektívnu myšlienkovú nadstavbu. Je tu citeľné neustále prestupovanie priestoru do plochy a zároveň plochy do priestoru.

 

Čítať 1808 krát Naposledy zmenené streda, 09 december 2015 14:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!