Vytlačiť túto stránku
piatok, 11 december 2015 14:09

Vlachovskú gubajku „pustia“ aj do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

gugajkári 1aa"Pustíte gubajku?" S touto otázkou v minulosti vstupovali mládenci z Vlachova do príbytkov domácich, aby im povinšovali a predviedli vianočnú betlehemskú koledu – Gubajku. 

Gubajka je jednou z najznámejších živých tradícií v hornom Gemeri a do dnešných čias sa zachovala vďaka folklórnej skupine Stromíš, ktorá sa takmer päťdesiat rokov venuje oživovaniu a uchovávaniu starých vlachovských zvykov. V dedine sa stala neoddeliteľnou súčasťou každoročných vianočných sviatkov a rok čo rok priláka množstvo návštevníkov aj zo širokého okolia.

„Vlachovskú gubajku „pustíme“ aj do nášho Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave, v rámci projektu U nás taká obyčaj. V stredu 16. decembra 2015 o 18. hodine, bude teda u nás vládnuť sviatočná, predvianočná atmosféra osladená tradičnými vlachovskými koláčmi,“ spresnila Mária Ferenczová. 

Súčasťou tohto vianočného folklórneho večera bude aj krstenie CD nosiča „Vianoce na Gemeri“, ktorý v októbri nahrávali folklórne kolektívy z nášho okresu, spolu s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča. „Veríme, že toto vianočné CD prinesie všetkým správnu sviatočnú náladu gemerských Vianoc“, doplnila Mgr. Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.

Projekty realizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave s podporou Ministerstva kultúry SR. Vstupné : 2,-€

MF

 

 

Čítať 3027 krát Naposledy zmenené piatok, 11 december 2015 14:27