pondelok, 04 január 2016 15:04

Detský folklórny súbor Čížiček oslávil štvrťstoročie vzniku

Napísal(a) Miroslava Kojnoková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

cizicek 14 1aV piatok 18. decembra 2015 oslávili v Tisovci 25. výročie založenia nášho Detského folklórneho súboru Čížiček. Oslava sa uskutočnila v kinosále kultúrneho domu a pozvanie na ňu prijali primátor mesta Tisovec pán Peter Mináč, predsedkyňa Komisie kultúry a športu pani Gabriela Kéry, významné dámy kultúrneho a folklórneho života v Tisovci – pani Eva Manicová a Silvia Remperová, ktorá stála pri zrode DFS Čížiček, i bývalá vedúca Betka Opálková. 

V kronike MsKS a FS Tisovec sme našli prvý záznam

o detskom folklórnom krúžku zo dňa 14.12.1990,

keď sa deti pod vedením Silvie Manicovej predstavili na folklórnom vianočnom večeri. Za jeden mesiac sa naučili tisovské piesne a tance. Samotný názov Čížiček sa prvýkrát v kronike objavil 26.6.1994 na folklórnych slávnostiach v Klenovci. Neskôr DFS Čížiček viedli: Lenka Blahušiaková, Iveta Šatarová, Jarka Horváthová, Mariana Byssová, Betka Opálková, Jana Kaprálová a Martina Ľuptáková. Súbor vystriedal aj viacerých korepetítorov: Ľubica Sabová (už 20 rokov – od roku 1995), Ervín Mušuka, Daniela Svinčiaková, Patrícia Cavarová, Martin Maťko, Aneta Vetráková. V DFS Čížiček tancujú deti od 5 do 13 rokov. Vystupujú pri rôznych príležitostiach v meste i okolí. Viackrát sa zúčastnili prehliadok detských folklórnych súborov v Hnúšti, Polomke, Klenovci, Kokave nad Rimavicou.

Dievčatá a chlapci z DFS Čížiček oslávili svoj sviatok,

ako inak, tancom a spevom. Podľa scenára Mariany Byssovej a Ľubice Sabovej pripravili deti na tento program Ľubka Sabová a Martina Ľuptáková, ktoré Čížiček vedú v súčasnosti. K úspechu podujatia svojím spevom, tancom a milým, žartovným i povzbudzujúcim slovom prispeli i moderátori podujatia, Roman Košičiar spolu s Maťom a Zuzkou Košičiarovcami. Aby v tom deti nezostali samé, vystúpili i starší tanečníci, tanečníčky, speváci a speváčky, ktoré v DFS Čížiček pracovali pred rokmi a hosťovanie prijali i pán Milan Katreniak a Patrik Košičiar. Spolu sa na pódiu vystriedalo 60 účinkujúcich. Čížičkári sa ukázali v pásmach, ktorými seba i naše mesto prezentovali na mnohých súťažiach, prehliadkach či festivaloch – Podkujme si koníka, Na mechy, Na husičky, Buchtičky makové, Na salaši.

Záver programu patril vianočným vinšom, keďže sme sa už prehupli do adventného času. Malým darčekom pod stromček bolo aj ocenenie „Pocta generálnej riaditeľky Národného osvetového centra Bratislava – Jany Kresákovej“, ktoré si na pódiu prevzala Silvia Remperová.
Ďakujeme všetkým deťom zo súboru a ostatným účinkujúcim za krásny zážitok, ktorý nám pripravili svojím vystúpením, všetkým hosťom za to, že prijali pozvanie osláviť s nami náš sviatok, rodičom a mnohým ďalším ochotným ľuďom z mesta za nezištnú pomoc pri organizovaní podujatia.

(Zdroj: www.tisovec.com)

Miroslava Kojnoková

Fotografie Peter Poboček

 

 

Čítať 4747 krát Naposledy zmenené pondelok, 04 január 2016 15:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!