Vytlačiť túto stránku
piatok, 08 január 2016 13:43

Začínajú fašiangy a s nimi rôzne charakteristické podujatia

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

teriakovsky bal 1aObdobie veselosti, zábavy a hodovania nazývané fašiangy začína po sviatku Troch kráľov (07.01.) a potrvá až do polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadá na 10. februára. Počas týchto mesiacov sa v obciach MAS MALOHONT koná viacero podujatí.

Fašiangové sprievody a zabíjačky

Sériu fašiangových podujatí odštartuje v sobotu 9. januára novoročná zabíjačka v Rimavskej Bani, na ktorej nebudú chýbať klobásky, hurky, tlačenka, škvarky či pravá zabíjačková kapustnica.

Fašiangovú zabíjačku spojenú s ochutnávkou špecialít pre verejnosť budú mať koncom januára (30.01.) aj v obci Kokava nad Rimavicou, kde sa v tento deň koná aj sprievod fašiangových masiek obcou. Podobne aj v obci Nižný Skálnik, kde po sprievode obcou nasleduje "chasnovačka" v miestnom kultúrnom dome.
V sobotu 6. februára pôjde fašiangový sprievod aj ulicami obce Hrnčiarska Ves. Deň pred Popolcovou stredou (09.02.), ktorou sa začína 40-dňový veľkonočný pôst trvajúci do Veľkého piatku (25.03.), sa bude v Hnúšti konať tradičné pochovávanie basy. Rovnako sa s fašiangami rozlúčia aj v Rimavskom Brezove v sobotu 13. februára.

Plesy a bály

Plesovú sezónu zaháji v sobotu 9. januára Ples utekáčskych rodákov. Po ňom preberie štafetu Osvetársky ples v Klenovci, ktorý sa koná v sobotu 23. januára a o týždeň neskôr (30.01.) Teriakovský bál vo Veľkých Teriakovciach.

Prvú februárovú sobotu (06.02.) pokračuje obdobie zábav Poľovníckym plesom v Hnúšti a Hasičským plesom v Rimavskom Brezove, o týždeň neskôr sa o zábavu postarajú v Kokave nad Rimavicou na Valentínskom plese. Posledným je Ples športovcov a priaznivcov športu v Hnúšti v sobotu 19. februára.

Divadelné predstavenia a koncerty

Zábavu a nezabudnuteľné kultúrne zážitky prinesú plánované divadelné predstavenia v Hnúšti. V nedeľu 17. januára 2016 to bude divadelná hra v podaní Divadelného súboru Daxner z Tisovca pod názvom Sny, túžby a výčitky. Na Valentína (14.02.) bude pódium patriť známym slovenským hercom, ktorí v komédii Aj muži majú svoje dni ponúknu svoj návod na to, ako porozumieť ženám a možno aj odpoveď na otázku, či je vôbec možné bez nich žiť. 

Živá hudba, temperamentný spev a humorné slovo budú súčasťou koncertu, ktorý odohrá hudobná skupina Kollárovci v nedeľu 7. februára v Kokave nad Rimavicou.

V mene organizátorov vás na všetky podujatia srdečne pozývame.
Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v našom regióne, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2016. Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!

Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 2292 krát Naposledy zmenené sobota, 09 január 2016 22:56