nedeľa, 24 január 2016 21:12

Gemersko-malohontské múzeu pozýva na prehliadku výstav

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Hrady v Gemeri-Malohonte“, „(Opäť) Kovačická trojka – Cicka-Hajko“, „Zoltán Agócs – Kontrastné kontexty II.“ sú názvy výstav Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré si môžu návštevníci pozrieť do 31. januára 2016. Verejnosti boli postupne sprístupňované ešte v starom roku, počas mesiacov október až december. Koho zaujali témy výstav a nestihol nás navštíviť, má možnosť ešte nasledujúce dva týždne.

Lákajú Vás hrady a hradné ruiny? Kedy a prečo hrady a hrádky vznikali, kto v nich býval, čo zapríčinilo ich spustnutie? Predstavujete si ako vyzeral hrad Muráň, Hajnáčka či turecký hrad na Sobôtke v čase svojej slávy? Aký rozsiahly bol ich hradný areál? Vedeli ste, že v obci Gemer už začiatkom 13. storočia stál hrad, ktorý dal pomenovanie regiónu Gemer? Vedeli ste, že v Gemeri-Malohonte je zachovaných 30 opevnených sídiel? Ktoré sú to? Všetky tieto otázky zodpovie výstava „Hrady v Gemeri-Malohonte“, ktorá sumarizuje doterajšie výsledky archeologického a historického bádania o hradoch.

Ak ste milovníkmi výtvarného umenia, múzeum Vám ponúka hneď dve výstavy – „(Opäť) Kovačická trojka – Cicka – Hajko“ a „Zoltán Agócs – Kontrastné kontexty II.“. Výstavy insitných umelcov z Kovačice majú v našom múzeu dlhoročnú tradíciu a stretávajú sa s veľkým úspechom. 4. novembra 2015 sme sprístupnili predajnú výstavu kovačických maliarov Pavla Cicku a Pavla Hajka. Prirodzenosť, jednoduchosť, nevinnosť, spontánnosť, farebnosť, veselosť sú znaky, ktorými sa vyznačujú ich maľby. Múzeum ponúka ešte 10 pracovných dní na zakúpenie si obrazov.

Zoltán Agócs z Čakanoviec je čerstvým absolventom Ateliéru klasických maliarskych disciplín prof. Ľudovíta Hološku na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Jeho tvorba vychádza z uvedomenia si priestoru, v ktorom sa autor nachádza a ktorého je súčasťou, jeho parametrov a významových rovín, ktoré na seba prirodzene nabaľuje v tvorivom myšlienkovom procese.

Pracovníci Gemersko-malohontského múzea sa tešia na Vašu návštevu každý pracovný deň od pondelka do piatku v čase od 8:00 do 16:00. Vstupné je 1 € pre deti, študentov, dôchodcov a ZŤP, 2 € pre dospelých a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Ďalšie informácie nájdete na našej internetovej stránke www.gmmuzeum.sk.

Tlačovú správu pripravila: Mgr. Martina Mareková

Čítať 3626 krát Naposledy zmenené nedeľa, 24 január 2016 21:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!