piatok, 19 február 2016 15:35

S folklórnou skupinou Hôra z Rejdovej, nahliadneme do „kúdelnej chyže"

Napísal(a) D. Lacková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rej priadky 2aAj napriek tomu, že naši predkovia zachovávali v tomto období, od popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele, veľký pôst, ponúka Gemerské osvetové stredisko v Rožňave svojim priaznivcom ďalší zo svojich folklórnych večerov. V stredu, 24.2.2016 o 18.00

hodine, v Dome tradičnej kultúry Gemera, na Betliarskej ulici č. 8, spoločne s folklórnou skupinou Hôra z Rejdovej, nahliadneme do „kúdelnej chyže“, v ktorej sa zišli ženy na priadky. 

V programe z cyklu U nás taká obyčaj, sa diváci vrátia do čias, kedy sa po zbere celoročnej úrody, počas dlhých zimných večerov, stretávali dedinské dievčatá a ženy na priadkach. Pradenie bolo až do polovice minulého storočia považované za najtypickejšiu ženskú prácu, ale priadky boli aj jednou z mnohých príležitostí na pracovné i spoločenské stretnutia mládeže na dedine. V Rejdovej, ktorá bude aktuálnym hostiteľom ďalšieho folklórneho večera sa priadky, ako pracovné stretnutia, zachovali približne  do päťdesiatych rokov minulého storočia. Dodnes však v dedine žijú svoj folklórno-spoločenský život.
Vstupné: 2 €. Info: M.Ferenczová, , 0915 884 135

D. Lacková

 

Čítať 1921 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 február 2016 17:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!