pondelok, 29 február 2016 16:28

K Týždňu slovenských knižníc: „Široká slovná zásoba sa najlepšie získava čítaním kníh“

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

cizmarikova k 1a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) - Pre žiakov ZŠ a študentov SŠ a v rámci 17. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc pripravili Gemerská knižnica Pavla Dobšinského 

v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Slovenský syndikát novinárov - Regionálna organizácia Košice v utorok 1.3.2016 workshop s PhDr. Katarínou Čižmárikovou. 

Prvé stretnutie je pripravené pre tých žiakov, ktorí sa prihlásili na medzinárodnú literárnu súťaž „Staň sa spisovateľom“. Súťaž je organizovaná v spolupráci s verejnými knižnicami v Českom Těšíne (Česká republika), Cieszynie (Poľská republika) a Daruvar (Chorvátsko). Druhé stretnutie pod názvom „Umenie slova“ bude venované stredoškolákom, ktorí prispievajú do školského časopisu. K obidvom stretnutiam si do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave pozvali odborníčku, ktorá sa novinárskej práci venuje už od študentských čias.

„Som zástankyňou toho, aby sa s deťmi pracovalo od malička aj v takom povolaní ako je novinárčina“ povedala Katarína Čižmáriková a pokračovala „Košická regionálna organizácia SSN pripravuje už ôsmy rok letný prímestský tábor pre budúcich novinárov a moje skúsenosti sú také, že deti rady rozprávajú, rady píšu a aj sa rady "predvádzajú". To všetko dohromady má jednu podmienku - prácu so slovom. Hoci pre niektorých to znie ako klišé, ale základom úspechu je široká slovná zásoba a tá sa najlepšie získava čítaním kníh. To ocenia najmä tí, ktorí zacítia potrebu vyjadriť svoje myšlienky v poviedke, básni, článku a stanú sa z nich novinári a spisovatelia. A aj keď mnohé výlevy duše zostanú v „šuplíkoch“,
predsa len mali určitý prínos - prinútili autora hrať sa so slovom.“

Poznatky, skúsenosti, zručnosti, názory, či množstvo dobrých rád budú mať možnosť získať v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave tí, ktorí už píšu alebo len začínajú písať. Tešíme sa workshop s PhDr. Katarínou Čižmárikovou zo Slovenského syndikátu novinárov – Regionálnej organizácie Košice dňa 1. marca 2016, v deň keď začína 17. ročník celoslovenského podujatia „Týždeň slovenských knižníc“, v deň, keď opäť začína Marec mesiac knihy.
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 2051 krát Naposledy zmenené utorok, 01 marec 2016 15:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!