streda, 09 marec 2016 13:47

O rožňavskej výstave, ktorá upriamila pozornosť na liečivé rastliny, ľudové liečiteľstvo a bylinkárstvo

Napísal(a) Gabriela Badin
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

„Tisícky rokov ľudia pozorovali účinky používania určitej rastliny alebo jej časti. Človek sa naučil zbierať, pestovať a využívať liečivé rastliny. Skúsenosti a poznatky sa dedili z pokolenia na pokolenie.“ „Človek už na najnižšom stupni svojho vývoja zistil, 

že rastliny mu môžu slúžiť nielen ako potrava, ale mnohé sú vhodné i na liečenie chorôb, iné zdraviu škodia, ba niektorými možno aj otráviť.“
Tieto myšlienky RNDr. Evy Sitášovej, PhD., autorky a kurátorky výstavy „Od babičky na boľačky“, si bolo možné prečítať pri jej prehliadke v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave.
Spomínanú výstavu prevzalo Banícke múzeum v Rožňave od Východoslovenského múzea v Košiciach a doplnilo ju o vlastné zbierky. V rámci výstavy sa upriamila pozornosť na liečivé rastliny, ľudové liečiteľstvo a bylinkárstvo. Táto téma zároveň vďaka pútavej forme a dôsledne spracovanej tematike prilákala do galérie návštevníkov rôznych vekových skupín.
Stále aktuálnu tematiku liečivých rastlín sa nám podarilo úspešne priblížiť verejnosti prostredníctvom rôznorodých aktivít a stretnutí s menšími skupinkami návštevníkov. Svoje si tu našli nielen jednotlivci, ale aj organizované skupiny, pre ktoré boli pripravené rozmanité múzejno-pedagogické aktivity pod vedením pracovníčok galérie Gabrielly Badin, Ingrid Liptákovej a Alžbety Pástorovej. Vekovo najmladší účastníci, žiaci základných škôl, si mohli po prehliadke výstavy prehĺbiť svoje znalosti o bylinkách vyplnením pracovných listov, spoznávaním liečivých rastlín podľa vôní, ako aj  navrhovaním a vyhotovením koláží z papiera. Stredoškolská mládež po dôkladnom preštudovaní výstavy mala možnosť samostatne si navrhnúť a vyhotoviť vlastnú hlinenú šálku na bylinkový čaj.
Ergo terapiu spojenú s posedením pri bylinkovom čaji absolvovali v Galérii klienti psychiatrického oddelenia z Rožňavy, ako aj členovia miestnej pobočky Slovenského zväzu Červeného kríža.
Gabriela Badin

 

 

Čítať 3027 krát Naposledy zmenené streda, 09 marec 2016 14:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!