utorok, 15 marec 2016 11:50

Skryté krásy divokej prírody na fotografiách

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Fotografia prírody je tichý žáner. Ticho a kľud. Tieto dve esencie musia byť prítomné už pri zhotovení snímky, jednak v našom vnútri, jednak v našom správaní sa v prírode. Ticho obklopuje aj hotovú fotografiu, nech je zavesená na stene alebo zobrazená na monitore.

A predsa dokáže dobrá fotografia prírody sprostredkovať takmer všetko. Naša myseľ nás cez naše oči necháva počuť spev vtáka, praskot snehu pod nohami diviaka, cítiť rosu na tele srnca, teplo slnka zohrievajúceho hniezdo kúdeľníčky.“ SAFP. Výstava predstaví návštevníkom prostredníctvom 36 veľkoformátových fotografií krásu a nespútanosť prírody a rôznych druhov živočíchov. Výstavu pripravila Slovenská Asociácia Fotografov Prírody (SAFP), ktorej poslaním je zvyšovať spoločenskú a umeleckú úroveň fotografie prírody na Slovensku, podporovať  a popularizovať ochranu prírody na Slovensku. 

Členovia SAFP sú nositeľmi viacerých významných ocenení v rámci fotografie prírody doma aj v zahraničí. Okrem fotografovania sa venujú aj publikačnej činnosti ako v slovenských tak aj v zahraničných časopisoch, príprave kalendárov, odborných monografií a iných knižných publikácií, medzi ktoré napríklad patrí kniha Wildlife.
Slovenská Asociácia Fotografov Prírody je zároveň členom medzinárodnej organizácie International Federation of Wildlife Photographers (IFWP), ktorá zastrešuje a spája aktivity viacerých európskych organizácií v zmysle fotografie a ochrany prírody.
Vernisáž výstavy sa uskutoční 22. marca (utorok) o 15.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a návštevníci si ju budú môcť pozrieť do 30. apríla. Od 2. apríla návštevníkom ponúkame aj víkendové prehliadky múzea v čase od 9.00 do 16.00 hod. Viac informácií nájdete na stránke www.gmmuzeum.sk alebo na Facebooku.
RNDr. Monika Gálffyová

 

Čítať 3187 krát Naposledy zmenené utorok, 15 marec 2016 12:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!