streda, 06 apríl 2016 14:43

Výstava Premena do krásy, alebo: keď jeden býva vo vrecku a druhý je extrémny letec

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) - Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach sprístupnili pre návštevníkov knižnice na Lipovej ul. č 3 v Rožňave výstavu pod názvom Premena do krásy.
Z veľkej skupiny hmyzu sa najväčšej obľube tešia motýle. „Motýle sú významnými bioindikátormi životného prostredia, v krajine citlivo reagujú na negatívne vplyvy,“ povedala Eva Sitášová,

jedna z autorov fotografií a pokračovala: „Vzácne druhy motýľov sú ohrozené intenzifikáciou v poľnohospodárstve, zarastaním pôvodných biotopov, chemizáciou a čiastočne nelegálnym zberom. Prijatím komplexnej ochrany prírody v rámci celej Európy pod názvom NATURA 2000 pristúpilo aj Slovensko k ochrane nielen biotopov, ale aj k ochrane ohrozených druhov fauny a flóry. Cieľom sústavy NATURA 2000 je chrániť spoločné prírodné dedičstvo celej Európskej únie. Výstava na 12 baneroch zachytáva priebeh tejto tajuplnej zmeny od vajíčka až po dospelého jedinca. Sú na nich rôzne zaujímavosti, ako napríklad kto je extrémny letec, kto býva vo vrecku, kto je majster v umení prežiť, či najväčší, najhladnejší s vynikajúcim čuchom. Dozvedieť sa dá taktiež o tom, že doteraz je známych približne 190 000 druhov motýľov a že na Slovensku bolo zistených Pozývame širokú verejnosť do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č 3 v rámci výpožičných hodín na výstavu motýľov pod názvom Premena do krásy, ktorej autormi fotografií sú Eva Sitášová, Miroslav Fulín, Ľubomír Panigaj, Stanislav Levendovský, Peter Krišovský, Tomáš Jászay, Anna Machová, Štefan Mikiara, Marián Filípek a Miloš Balla. Výstava potrvá do 30. apríla 2016. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 2008 krát Naposledy zmenené streda, 06 apríl 2016 14:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!