štvrtok, 07 apríl 2016 17:21

Kto získa Goskara na krajskej súťažnej prehliadke amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2016?

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko spolu s filmovým klubom Gemerfilm organizuje už 20. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby. História súťaže vyhlásenej Národným osvetovým centrom však trvá 24 rokov. Súťaž pozostáva z časti prezentačnej a vzdelávacej.
Prezentačnú časť tvoria projekcie súťažných aj nesúťažných filmov pre verejnosť a vzdelávaciu časť tvorí rozborový seminár a konzultácie pre tvorcov s cieľom prispieť k skvalitneniu amatérskej filmovej tvorby na Slovensku.

Krajskej súťaže sa môže zúčastniť každý filmový amatér, obyvateľ Košického kraja s filmom, ktorý vytvoril v amatérskych podmienkach. Tentokrát sa do súťaže výberom z regionálnych úrovní dostalo 31 snímok, ktoré však majú o dosť viac autorov, pretože mnohé z nich sú spoločným dielom tvorivých skupín. V posledných rokoch, a nie je tomu inak ani tentoraz, majú najväčšie zastúpenie animované filmy tvorcov od 6 do 65 rokov. Ale zastúpené sú aj kategórie hraný film, dokument, videoklip, ktoré prinášajú úsmevné aj vážne témy zo života a ich vlastné spracovanie a pohľad na svet v mnohých prípadoch na nerozoznanie od profesionálov. Aj preto bude program určite aj pre divákov zaujímavý. V rámci nesúťažnej časti premietneme výber úspešných filmov z predchádzajúcich ročníkov, aj niečo z dávnej histórie, aby sme si pripomenuli začiatky amatérskeho filmárskeho hnutia v Rožňave.
Príďte sa pozrieť kto tentokrát získa sošku Goskara, Gemerský variant prestížneho Oscara. Cineama 2016 sa uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) v nedeľu 10. apríla 2016 od 9.00 do 14.00 hod. Podrobné informácie o programe nájdete na našom facebookovom profile gos.roznava. Súťaž z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Anežka Kleinová

 

Čítať 2786 krát Naposledy zmenené štvrtok, 07 apríl 2016 17:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!