štvrtok, 14 júl 2016 17:51

Na výstave v Bratislave stretnete panovníka neskorého stredoveku s názvom Cisár na štyroch trónoch

Napísal(a) Dagmar Brisudová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Od 14. júla 2016 Slovenské národné múzeum v spolupráci s Českým centrom v Bratislave priblíži osobnosť najvýznamnejšieho európskeho panovníka neskorého stredoveku na výstave s názvom Cisár na štyroch trónoch. Životná púť Karola IV. v štrnástich obrazoch. Putovná výstava pri príležitosti osláv 700. výročia

narodenia Karola IV. bude pre návštevníkov prístupná v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave do 21. septembra 2016.
Bohatý program národných osláv tohto významného panovníka zahŕňa výstavy, podujatia a kultúrne aktivity, ktoré pripravili české inštitúcie a organizácie počas celého roka 2016 nielen v Prahe a v ostatných mestách Českej republiky. Národná galéria v spolupráci s Karlovou univerzitou v Prahe zrealizovala panelovou výstavu, prostredníctvom ktorej táto téma poputuje aj za hranice. O jej distribúciu sa postaral partner výstavy – České centrá.

Ako sa dozvedáme z dobových kroník – nástupom Karola IV. na český trón sa začali písať najsvetlejšie dejiny Českého kráľovstva. Obdobie jeho vlády povznieslo český štát na vrchol politického, sociálneho a kultúrneho života. Praha sa v druhej polovici 14. storočia stala najväčším mestom ríše a patrila k najľudnatejším metropolám Európy (v roku 1378 tu žilo 40 000 obyvateľov) a Karol IV. všestranne podporoval jej rozmach. Vybudoval tzv. Nové Mesto pražské, povýšil pražské biskupstvo na arcibiskupstvo, na Pražskom hrade zahájil stavbu paláca a Katedrálu sv. Víta, ktorá je jednou z posledných stredovekých stavieb katedrálneho typu v Európe. Medzi jeho počiny patrí aj založenie prvej univerzity, výstavba kamenného mosta cez rieku Vltavu – dnes známeho ako Karlov most či hradu Karlštejn.

Informatívna výstava v SNM pozostáva zo štrnástich vzájomne nadväzujúcich panelov, ktoré Karola IV. predstavia z niekoľkých uhlov pohľadu. Od antropologických výskumov jeho údajnej fyzickej podoby, cez históriu predkov a rodiny, výchovu v zahraničí, obdobie vlády a mocenské centrá ríše, jeho vzťah k ženám a sobášnu politiku, zbožnosť, zberateľské záľuby a tiež vnímanie panovníka v ostatných krajinách Koruny českej, ako aj pohľad českej historiografie na význam jeho osobnosti a historickú úlohu v dejinách. Textovú časť, ktorej autormi sú Jiří Fajt, Jan Royt a Milan Rudik, na paneloch dopĺňa obrazový materiál a fotografie dobových písomných dokumentov. Ako trojrozmerné predmety projekt ozvláštňujú busty Karola IV. a jeho štyroch manželiek.

 

 

Čítať 2707 krát Naposledy zmenené piatok, 15 júl 2016 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!