piatok, 15 júl 2016 11:13

Našli sme v poštovej schránke: Knihám porozumieme lepšie, keď ich čítame srdcom

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – správa po podujatí). Pod záštitou primátora mesta Rožňava Pavla Burdigu a Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja sa vo štvrtok 12.5.2016 uskutočnilo pre deti základných škôl na Námestí baníkov v Rožňave hlasné čítanie rozprávkových kníh pod názvom „Nerušte ma, čítam“.

Podujatie otvorila Mgr. Iveta Kyselová, riaditeľka knižnice a vedúca Odboru školstva, kultúry, mládeže a športu PaedDr. Janka Mičudová.

Na podujatie, ktoré sa konalo už po tretíkrát, opäť prijali pozvanie nielen deti, ale aj dospelí. Ako prvá prečítala rozprávku o chlapcovi s menom Čučoriedka pani Janka Mičudová. Čučoriedka, vlastným menom Matúš Horák, býval v horárni, tešil sa zo sveta, v ktorom žil. Trápila ho iba jedna vec – všetci chlapci v triede už mali doma počítač, iba on nie. V tejto knihe, ktorá má názov Hlúpy Jano v sieti, sú rozprávky o počítačoch a iných zázrakoch 21. storočia. Môžete sa v nej napríklad dozvedieť, ako jeden počítačový nadšenec sa náhodou spojil so skutočným rozprávkovým svetom a čo všetko v ňom musel zachraňovať. 

O najšpinavšom dievčatku na svete, ktorá vôbec nemôže za to, že sa jej raz na hlavu vyleje vedro farby, inokedy ostrieka celú izbu paradajkovou polievkou, nám krátkou ukážkou spríjemnila slnečné dopoludnie pani riaditeľka Základnej umeleckej školy Monika Kerekešová. Knižku s výstižným a jednoduchým názvom Špinuška napísala holandská spisovateľka a ilustrovala ju jej dvorná ilustrátorka.

V skromne zariadenej detskej izbe na malom pódiu, kde nechýbali ani živé kvety, zapožičané z neďalekého kvetinárstva Mirka, sa pri čítaní rozprávok striedali deti jednotlivých základných škôl i dospelí. Žiaci druhých, tretích a štvrtých ročníkov prišli na podujatie aj s vlastnými knihami, z ktorých čítali do mikrofónu rôzne rozprávky. Podporiť, zaspomínať si na svoje detské časy a čítať rozprávku prišiel aj riaditeľ Baníckeho múzea Pavol Lackanič, bývalá pracovníčka knižnice Timea Bagačková Zollerová, či dlhoročná čitateľka a milovníčka kníh Renáta Palme.

Čas rýchlo plynul a ani sme sa nenazdali, rozprávkové príbehy sme museli ukončiť. A ak sa dobre pozriete na fotogalériu z podujatia, medzi sediacim detským obecenstvom nájdete aj pána primátora Pavla Burdigu, ktorý i napriek nohe v sadre a barlám prišiel v sprievode pani prednostky MÚ Eriky Mihalikovej medzi deti. Úvodné slová piesne „Či sme malí a či veľkí, na rozprávku nikdy nie sme starí“ sme len potvrdili. A tak, ako povedala pred podujatím vedúca Odboru školstva, kultúry, mládeže a športu PaedDr. Janka Mičudová, že „Počúvanie príbehov dáva deťom mnoho – nielen, že sa na základe príbehov učia hodnotám, situáciám, porozumieť svetu vonku, ale učia sa aj formulovať vety, zlepšujú si logické myslenie, obohacujú slovnú zásobu. A odvaha im nechýba, veríme, že každé hlasné čítanie má zmysel. Poďakovanie patrí nielen deťom, ale i všetkým pedagógom a dospelým, ktorí prispeli k realizácii tohto podujatia.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

FOTOREPORTÁŽ Z NÁMESTIA

 

Čítať 1697 krát Naposledy zmenené streda, 20 júl 2016 00:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!