piatok, 29 júl 2016 11:19

Vychádzková palica Lajosa Kossutha je v GMM predmetom mesiaca august

Napísal(a) Mgr. Anita Tóthová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Z bohatého, takmer stotisícové zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote každoročne vyberáme 12 zaujímavých predmetov, ktoré postupne prezentujeme v stálej expozícii múzea. Za predmet mesiaca august bola vybraná vychádzková palica, patriaca maďarskému právnikovi a

politikovi Lajosovi Kossuthovi (1802 - 1894), ktorú môžete obdivovať od 1. do 31. augusta 2016.

kos vychádzková 2V júli roku 1905 sa do vtedajšieho Gemerského múzea v Rimavskej Sobote dostala vychádzková palica Lajosa Kossutha. Ide o kombinovanú palicu a jej zaujímavosťou je, že vo vnútri je ukrytá tenká dýka pre pocit väčšieho bezpečia.
Vychádzková palica bola na jednej strane bežným predmetom osobnej potreby, slúžiaca na podopieranie pri chôdzi a na ukazovanie, na druhej strane zbraňou v jednoduchej podobe.

V 19. storočí bolo zvykom, že muži nosili vychádzkové palice ako módny doplnok a jednu vlastnil aj Lajos Kossuth (1802 - 1894). Bol známym maďarským právnikom a politikom, bol predstaviteľom maďarského liberálneho hnutia a významnou osobnosťou počas maďarskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849. Okolo roku 1840 žil Kossuth v Bratislave v rodine Birnstingel. Mladému Sándorovi Birnstingelovi sa zapáčila Kossuthova palica a preto mu ju daroval. Sándor palicu uschoval a neskoršie odovzdal svojmu synovu Aurélovi. Práve Aurél, ktorý žil v obci Likier (mestská časť Hnúšte), sa v roku 1905 rozhodol predmet darovať vtedajšiemu Gemerskému múzeu.

Palica je vyrobená z trstiny, jej rukoväť je oblúkovitého tvaru a pod rukoväťou sa nachádza mosadzná kosoštvorcovitá ozdoba. Palicu je možné rozložiť na dve časti a vo vnútri nájdeme 25 cm oceľovú dýku. Hrúbka palice je 2 cm, celková dĺžka je 84 cm. Bola vyrobená ručne, ale jej výrobca je neznámy.
Vychádzkovú palicu maďarského právnika a politika Lajosa Kossutha môžu návštevníci vidieť v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote každý pracovný deň, od pondelka do piatka v čase od 8:00 do 16:00 a počas víkendov od 9:00 do 16:00.
Mgr. Anita Tóthová

 

Čítať 2710 krát Naposledy zmenené utorok, 02 august 2016 10:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!