streda, 07 september 2016 10:43

Medzinárodný divadelný festival "DVAJA" v Mestskom divadle ACTORES v Rožňave

Napísal(a) Actores
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Mestskom divadle ACTORES v Rožňave sa v dňoch od 17. septembra do 20. septembra 2016 uskutoční Medzinárodný divadelný festival "DVAJA". Milovníkom divadelného umenia sa predstavia herci z Divadla Stoka z Bratislavy, Pécsi Harnadik Szinhász z Maďarska, Divadla Kontra zo Spišskej Novej Vsi, Divadla LAFAYETTE z Poľska

a z rožňavského divadla Actores. Festival prináša na dosky divadla ACTORES vzťahy dvoch protagonistov so silnými psychologickými motívmi. Divadlá malých foriem existujúcich v komorných podmienkach už v minulosti zohrávali významnú rolu. Jednou z nich je úzky kontakt medzi hercom a divákom, ktorý umožňuje živšiu a otvorenejšiu komunikáciu, stiera bariéru tzv. štvrtej divadelnej steny, dialóg a hra priamo vplývajú na pocity diváka. Cieľom festivalu Dvaja je priniesť milovníkom divadla “pikantnú divadelnú lahôdku” v tej najkomornejšej zostave, kde je herec spolu s divákom akoby v jednej miestnosti. Festival je súčasťou projektu Divadlo STRECHA KULTÚRY 2016. Podujatie podporil z verejných zdrojov – FOND NA PODPORU UMENIA.

PROGRAM:

                                                                                                                       17. 09. 2016 / 19.00 / Divadlo STOKA Bratislava
                                                                                                                       NEISTÝ GRUNT
                                                                                                                       Blaho Uhlár
Festival stoka 1Legendárne divadlo STOKA v réžii skvelého Blaha Uhlára po prvýkrát v Rožňave v rámci festivalu DVAJA. Inscenácia vznikla tvorivou metódou autorského divadla, improvizáciami bez stanovenia konkrétnych cieľov. Akcie sú preto motivované vedomím, ale hlavne podvedomím účastníkov. Dvaja aktéri sa dostávajú do vzájomných dialógov, často v neriešiteľnom konflikte antických rozmerov, demonštrujúc ľudskú vnútro, druhovú agresivitu, ktorá je obludnou súčasťou vzájomnej komunikácie. Pohrávanie sa s rôznymi divadelnými postupmi, commedie dell’arte, tanca butoh, expresívnych postupov chudobného divadla, expresionizmu, estrádnych hudobných vystúpení, či groteskných skečov, je vďaka hereckej virtuozite oboch protagonistov, zaujatých autentickou akciou s plným fyzickým nasadením, čosi ako chudobné divadelné orgie na pomedzí estrády a avantgardy. Predstavenie trvá 60 minút.

Miesto: ROŽŇAVA, HLAVNÁ SÁLA / Vstupné: 4,-

18. 09. 2016 / 19.00 / Pécsi Harmadik Színház Budapešť, MAĎARSKO
JEDEN ŽIVOT – DVE ÚMRTIA
na motívy románu zdramatizoval Levente Moravetza
Festival harmadik 1Dve herecké osobnosti v legendárnej krimikomédii. V hlavných úlohách Dévényi Ildikó a Gregor Bernadett. Herečky sa stretávajú pred premiérou, aby využili ešte poslednú šancu prejsť si texty na predstavenie. Na prvý pohľad je všetko v najlepšom poriadku, opakujú, ako vždy pletkujú, ale nakoniec sa divadelné predstavenie pretaví do krvavej reality. Alebo je to všetko len predstava? Ktovie? Predstavenie je určené pre dospelých, ale i oni musia prísť v sprievode rodičov.

Miesto: ROŽŇAVA, HLAVNÁ SÁLA / Vstupné: 7,-/9,-

                                                    19. 09. 2016 / 19.00 / Divadlo KONTRA, Spišská Nová Ves
                                                     HAMLET
                                                     William Shakespeare
Festival kontra 1Predstav si, že si sa dozvedel, že tvojho otca zabil tvoj strýko. Predstav si, že ten strýko je teraz mužom tvojej matky. Predstav si, že o vražde ti povedal duch tvojho otca, ktorý ťa donútil k prísahe, aby si pomstil jeho smrť. Čo by si urobil? Ako by si to urobil? Bol by si vôbec schopný urobiť to? Je pomsta dostatočným dôvodom na život? Osamelý Hamlet, uväznený v klaustrofobickom svete Elsinoru, hľadá pravdu a zmysel života vo svete, v ktorom nijaká pravda a istota nejestvujú… „Čím je šialenstvo, ak nie dôstojnosťou duše, ktorá nesúhlasí so svetom?“ Theodore Roethke
Preklad: Zora Jesenská
Adaptácia, réžia, scéna a kostýmy: Klaudyna Rozhin
Masky: Amálka Ľudmila Valenčíková
Choreografia súboja: Igor Grečko
Hrajú: Peter Čižmár a Andrej Palko

Miesto: ROŽŇAVA, HLAVNÁ SÁLA / Vstupné: 4,-

19. 09. 2016 / 21.00
DNI V DAŽDI
Keith HUFF
Festival actores 1Broadwayský kriminálny hit inšpirovaný skutočnou udalosťou tentoraz v Kaviarni. Ako bonus ponúkame kávičku zdarma…
Hra získala prestížnu americkú cenu Josepha Jeffersona za najlepšiu hru a herecké výkony. Chicagskí policajti  Joey a Denny sú dlhoroční partneri a najlepší priatelia. Joey je slobodný a osamelý, Denny je ženatý a má deti; ale obaja muži majú nedostatky a vážne problémy. Introvertný Joey sa potýka s problémami  s pitím a tajne miluje Dennyho manželku Connie; nahnevaný tvrdý chlap - Denny zakrýva svoj rasizmus a podvádza Connie s prostitútkou. NEVHODNÉ PRE MLÁDEŽ DO 15 ROKOV!!!

Miesto: ROŽŇAVA, DIVADELNÁ KAVIAREŇ A-CLUB / Vstupné: 3,- / 2,- študenti

                                                           20. 09. 2016 / 19.00 / Divadlo LA FAYETTE, POĽSKO
                                                           MOJO MICKYBO
                                                           Owen McCafferty
Festival fayette 1Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov: Mojo a Mickybo, na pozadí nepokojov v Belfaste 70-tych rokov. HERECKÝ KONCERT!!! Vo svete nenávisti, zrady a násilia sa pokúšajú uchrániť si svoj svet detskej citlivosti. Nie je to príbeh o vstupe do dospelosti, ale o chvíli, keď dospelosť brutálne vstupuje do nášho života. Uchránia si Mojo a Mickybo, obkľúčení politickými rozdielmi, svoje priateľstvo? Alebo ako dvaja pištolníci utečú do krajiny voľnosti? Bravúrna hra, okamžité prechádzanie z postavy do postavy. Na prázdnej scéne vzniká celý kozmos a lavína meniacich sa situácií, nedovoľuje divákovi ani na chvíľu odpútať sa od gest, hry slov, zmien farby hlasov. Herecká extratrieda!

Miesto: ROŽŇAVA, HLAVNÁ SÁLA / Vstupné: 4,-

VIAC INFO NA www.actores.sk

(MG-Actores)

 

 

Čítať 1760 krát Naposledy zmenené utorok, 13 september 2016 13:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!