Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 08 september 2016 10:30

Podoby tanca vo Vlachove zaujali skúsenejších folkloristov i začiatočníkov

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Aj napriek poslednej možnosti užiť si prázdninový víkend, sa naozaj v hojnom počte vo vlachovskom kultúrnom dome stretli vedúci, choreografi i členovia folklórnych kolektívov z okresu Rožňava. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Vlachovo a OZ Stromíš

z Vlachova usporiadali v sobotu 3. septembra 2016 metodické stretnutie pre všetkých záujemcov o činnosť vo folklórnych súboroch a skupinách pod názvom Podoby tanca. Zúčastnilo sa ho takmer 40 členov z 10 folklórnych kolektívov z okresu, rôzneho veku i zaradenia.

„Náš lektor Ladislav Bačinský, ktorý pozná gemerský folklór, naozaj nemal ľahkú úlohu. Aby zaujal skúsenejších a na druhej strane, aby jeho výklad a ukážky pochopili aj začiatočníci, ktorí sa s folklórnou problematikou a terminológiou len oboznamujú, snažil sa prístupnou i zábavnejšou formou objasniť danú tematiku. Veľkú pozornosť venoval dôležitej úlohe odevu a jeho úprave pri prezentácii folklórnych programov. Kládol dôraz na výber hudobného materiálu, priestorovú kresbu, choreografiu javiskovej reči, členenie scény, využitie rekvizít a ďalšie témy, ktoré využijú vo svojej v práci v súboroch a skupinách. A pre spestrenie vo svojom výklade využil aj príhody zo svojej dlhoročnej práce so skupinami a zaujímavými folkloristami aj z nášho regiónu,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Vo večerných hodinách už priestor patril praktickej časti. Prítomným demonštroval zaujímavé možnosti ako viesť nácviky tanečné i spevácke. Poukázal na rozdiely z rôznych tanečných oblastí a zdôraznil charakteristické znaky gemerských tancov. Zdôrazňoval správnu interpretáciu prvkov a motívov, aby si zachovali gemerský charakter. V závere si účastníci vyskúšali tance z Vlachova a do tanca im zahrala ľudová hudba folklórnej skupiny Stromíš.

Metodické stretnutie folkloristov a školu tanca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Mária Ferenczová
GOS Rožňava

 

Čítať 2206 krát Naposledy zmenené utorok, 13 september 2016 12:53